Het is je vast niet ontgaan; de berichten over opgewekte energie die niet teruggeleverd kan worden aan de energieleverancier. Dat komt doordat er op dat moment te veel aanbod is van energie om op het net te kunnen verwerken. Dit wordt ook wel netcongestie genoemd. Misschien heb je er zelf ook al eens mee te maken gehad. Je installatie wekt wel stroom op, maar kan het simpelweg niet kwijt en zal zichzelf uitschakelen. Als dat gebeurt hoef je niets te doen. Zodra het energienet het toestaat, zal je installatie weer opstarten.
Maar waarom vindt netcongestie nou juist in het voorjaar plaats?
In het voorjaar wek je doorgaans de meeste energie op. Dat komt doordat de zon relatief hoog staat, er relatief veel zonuren zijn en de temperatuur buiten is niet te hoog is. Dat zijn de perfecte omstandigheden voor de prestatie van jouw zonnestroominstallatie. Bij hogere temperaturen zoals doorgaans in de zomer het geval is, schakelen veel systemen een tandje terug omdat ze anders te heet worden. Als je dus nu congestie ervaart is dat dus waarschijnlijk van korte duur.
Om congestie structureel te verhelpen zijn vrijwel alle netbeheerder in Nederland bezig het elektriciteitsnetwerk te verzwaren. Dat is een arbeidsintensieve operatie die helaas nog enige tijd in beslag neemt.
Om ervoor te zorgen dat de beheerders van het Nederlandse elektriciteitsnet zo goed mogelijk kunnen inspelen op de verwachte energievraag is het sinds 2016 wettelijk verplicht om je installatie aan te melden bij energieleveren.nl.
Hoe je een installatie kunt aanmelden lees je hier.