BonGo Solar

Wanneer moeten zonnepanelen gereinigd worden?

Om optimaal gebruik te maken van elke zonnestraal die doorbreekt, moeten zonnepanelen structureel gereinigd worden. Een vies oppervlak zorgt namelijk voor een minder goede energieopslag. Tenslotte wil je ook op bewolkte dagen maximale hoeveelheden energie opslaan. Daarom is het belangrijk de zonnepanelen om de zoveel tijd te reinigen.

Wanneer moeten zonnepanelen gereinigd worden?

Regenbuien kunnen in combinatie met goedgeplaatste zonnepanelen zorgen voor een ‘automatische’ reiniging. Wanneer zonnepanelen schuin worden geplaatst, met een helling van ongeveer 40%, zal de regen ervoor zorgen dat vuil zoals bladeren, sneeuw en eventuele vogelpoep vanzelf wordt weggespoeld.

Voorjaarsschoonmaak

De lente is een ideaal moment om schoon schip te maken. Bij de grote voorjaarsschoonmaak kun je dus vanaf nu ook de zonnepanelen meenemen. Als de zonnepanelen in de lente worden schoongemaakt, zijn ze klaar voor april t/m oktober, die verantwoordelijk zijn voor 75% van de jaarlijkse energieopbrengst. Door de zonnepanelen vóór de maand mei schoon te maken, profiteer je dus optimaal van de beste zonnige maanden.

Vooral vogelpoep kan een grote boosdoener zijn in het verlies van rendement. Controleer daarom regelmatig of de zonnepanelen nog vrij zijn van vogelpoep en ander bedekkend vuil. Zeker wanneer het heeft gesneeuwd of gestormd is het de moeite waard om een korte controle uit te voeren. Vaak laat een hoop vuiligheid zich met een tuinslang afspoelen. In zulke gevallen is ook een telescopische wisser een goede aanvulling. Deze is bij veel bouwmarkten te krijgen.

Schoonmaken met zachte hand

Als je de zonnepanelen zelf schoon gaat maken, gebruik dan liever geen schoonmaakmiddel of gewoon water, maar ‘Osmose’ water (kalkvrij water). Sommige schoonmaakmiddelen zijn vrij agressief en gewoon kraanwater kan bijvoorbeeld de coating van de zonnepanelen aantasten. Ook bij het weghalen van vogelpoep kun je beter een zachte doek gebruiken. Een zonnepaneel hoeft ook niet elk jaar schoongemaakt te worden (dankzij de coating). Dit hoeft pas na 5 á 6 jaar (mits ze niet extra vies zijn door bijvoorbeeld vogelpoep).

Heb je al zonnepanelen? Zo verhoog je het rendement!

Als je al zonnepanelen hebt profiteer je al van lagere energiekosten. Wist je dat je nog meer kan verdienen door BTW terug te vragen? Als je het rendement van jouw zonnepanelen optimaal wilt houden, dan hebben we nog meer tips om je huis te verduurzamen.

Heb je nog geen zonnepanelen? Bereken eenvoudig hoeveel je kan besparen.

Of je nu zonnepanelen wilt kopen of financieren, met zonnepanelen kies je niet alleen voor een duurzame oplossing, je bespaart ook op je energiekosten. Wat zonnepanelen precies opleveren is per situatie verschillend. Ondermeer het energieverbruik en de ligging van het dak bepalen jouw besparing.

Ben je benieuwd naar de opbrengst van zonnepanelen in je situatie? Doe hier de dakscan en ontvang gratis & vrijblijvend persoonlijk advies en prijzen voor zonnepanelen en zie binnen een minuut wat je gaat besparen!

Sneeuw als beste vriend van jouw zonnepanelen

11 maart 2023

Op verschillende plaatsen in Nederland viel er gisteren sneeuw, wat op de meeste plekken ook is blijven liggen. Het kan zijn dat je je nu afvraagt hoe jouw zonnepanelen presteren onder de sneeuw. En of deze schoongemaakt moeten worden. Het goede nieuws is dat sneeuw en zonnepanelen eigenlijk heel goed samen gaan! Je leest hier waarom:

Hoe gaan we slimmer met onze eigen opgewekte stroom om?

08 februari 2023

We verbruiken ieder jaar steeds meer stroom. Zo neemt het aantal elektrische auto’s sterk toe en kiezen steeds meer mensen voor een warmte pomp. Tegelijkertijd wekken we met z’n alleen ook meer wind- en zonne-energie op. Maar omdat we zo veel elektriciteit gebruiken kan het volgens experts nog een enorme opgave worden om het elektriciteitsnet niet te overbelasten. Het is daarom belangrijk om als particulier slimmer om te gaan met jouw stroomverbruik.

Geen Salderingsregeling maar wel zonnepanelen kopen?

23 januari 2023

Deze week debatteerde de Tweede Kamer over de afschaffing van de bekende “salderingsregeling”. Deze regeling was ideaal voor zonnepanelen eigenaren. De salderingsregeling zorgde er voor dat het aantal zonnepanelen op daken de laatste jaren extreem zijn gegroeid in Nederland. Maar wat als de salderingsregeling wordt afgebouwd? Zijn zonnepanelen dan nog steeds interessant?


Overzicht