Redt Nederland dankzij de groei in zonnepanelen de klimaatdoelen van 2030?

Nederland is de koploper van zonnepanelen-energie. Momenteel telt ons land ruim anderhalf miljoen woningen met zonnepanelen, zegt Techniek Nederland. Dat betekent dat een op de vijf huizen, panelen op het dak heeft. In 2020 kwam 6,6 procent van alle stroom in Nederland  van zonnepanelen. Nu is dat al 9,6 procent volgens de gegevens van Energieopwek.nl. Maar is deze aanhoudende groei in zonnepanelen genoeg om de klimaatdoelen van 2030 te halen? 

Redt Nederland dankzij de groei in zonnepanelen de klimaatdoelen van 2030?

Het aantal moet groeien 

De groei van duurzame energie in Nederland is hard nodig. Uit de nieuwste berekening van het Plan bureau voor de leefomgeving blijkt dat de CO2-uitstoot in 2030 met 39 tot 50 procent zal zijn gedaald ten opzichte van 1990. Dat is een iets betere score dan vorig jaar, toen nog een daling van 38 tot 48 procent werd voorspeld. Het klimaatdoel voor 2030 is een uitstootdaling van 55 tot 60 procent. Om op koers te blijven moeten steeds meer mensen in Nederland verduurzamen. Dit betekent dat we met z’n allen moeten investeren in duurzame energie. Zo zijn er ook plannen om de (hybride) warmtepomp te verplichten en zijn maatregelen te verwachten om compleet onafhankelijk van het gas te worden.  

Zonnepanelen gaan een belangrijke rol spelen in het snel verduurzamen van je huis. En het is ook nogeens goed voor de portemonnee, want de stroomprijzen gaan met een snel tempo omhoog! "Wij hebben minder zon en ruimte voor zonnepanelen dan veel andere landen. We zijn daarom voor veel mensen een onverwachte koploper", zegt Wim Sinke, voormalig hoogleraar zonne-energie aan de Universiteit van Amsterdam. Tien jaar geleden stonden we veel lager in de ranglijsten. Maar we hebben van ons nadeel een voordeel gemaakt en zijn daardoor juist erg creatief geworden met de ruimte die we hebben." 

Zonnepanelen plan 

De meeste Nederlanders zijn goed op weg. Dit komt vooral omdat de Nederlandse bevolking erg betrokken is en wil werken aan een betere toekomst. Tussen 2017 en 2021 nam het totale aantal zonnepanelen in Nederland elk jaar met ongeveer 50 procent toe. Als we dat tempo zouden volhouden, dan wekken we in 2026 in de zomer voldoende op om aan de totale energievraag van dat moment te voorzien. En als we kijken naar Europa dan is het mogelijk om 25% van de totale stroombehoefte in te vullen met zonnestroom. 

Maar zou zonne-energie nog meer kunnen bijdragen aan het bereiken van de duurzaamheidsdoelstellingen? Als zonne-energie ingezet wordt als middel om de energietransitie in te zetten is dat zeker het geval. Daarom is de groei nog lang niet voorbij, denkt energie-expert Thijs ten Brinck. "Elk extra paneel spaart 40 kuub gas."Een bijkomend effect van de vervanging van gas voor elektrische alternatieven voor bijvoorbeeld koken of verwarming. 

Iedereen geschikt 

Verder wil het kabinet stimuleren dat daken die nu niet geschikt zijn voor zonnepanelen, geschikt gemaakt gaan worden. Dit betekent dat er waarschijnlijk een compensatieregeling zal komen voor de  aanpassingen aan het dak of voor het gebruiken van lichtgewicht panelen. Zo'n 60 procent van de grote daken lijkt nu 'draagkrachtproblemen' te hebben, maar het grootste deel daarvan kan met relatief kleine investeringen er alsnog voor zorgen dat het dak wel geschikt wordt voor zonnepanelen.   

Dat er meer zonnepanelen geïnstalleerd moeten worden om aan de klimaatdoelen te voldoen, is dus duidelijk. Zonnepanelen zijn niet alleen interessant omdat ze de hoge energierekening omlaaghalen. Het is een fijn gevoel dat je zelf je stroom opwekt. Ze leveren de energie voor bijvoorbeeld jouw warmtepomp of inductiekookplaat. Daarnaast stijgt de waarde van jouw huis als je zonnepanelen op je dak hebt. En natuurlijk stoten zonnepanelen geen C02 uit. Je kiest zonne-energie niet alleen voor jezelf maar ook voor de aarde. Je kunt altijd kijken wat er mogelijk is op jouw dak en natuurlijk in je eigen huis.  Als steeds meer mensen de stappen neemt om duurzamer te gaan wonen komen we dichter bij een groene toekomst.  

Meer lezen over zonnepanelen en de aanschaf hiervan? Lees dan onze blog via https://www.bongosolar.nl/nieuws-en-blogs/top-10-tips-voor-de-aanschaf-van-zonnepanelen/  

 

Prinsjesdag: hoe zit het met de salderingsregeling?

19 september 2023

Ieder jaar wordt tijdens Prinsjesdag de rijksbegroting voor het komende jaar aangekondigd. Wat is er vandaag aangekondigd? Wat kunnen we de komende tijd verwachten? En vooral belangrijk: blijft de salderingsregeling bestaan?De salderingsregeling houdt in dat de energie die je aan het stroomnet teruglevert, wordt verrekend met je energierekening, wat het rendement van zonnepanelen versnelt.

6 redenen om te kiezen voor de optimizers van SolarEdge

28 augustus 2023

Ben je je aan het oriënteren om zonnepanelen op je dak te laten plaatsen? Dan ben je misschien het merk SolarEdge al eens tegengekomen. Wat is SolarEdge eigenlijk en waarom zou je hiervoor kiezen? We geven je 6 redenen.

Zonnepanelen op een woonboot of woonark, kan dat?

18 augustus 2023

Zonnepanelen alleen op gebouwen? Welnee! Een woonboot of woonark is daar ook heel geschikt voor. Ze hebben namelijk een plat dak en liggen ook nog eens vaak vol in de zon. Hoe zit dit? Welke mogelijkheden zijn er voor jouw situatie?


Overzicht