Meest gestelde vragen (FAQ)

De 12 meest gestelde vragen over:

Zonnepanelen

Zonnepanelen zijn beschikbaar in diverse formaten. Het meest gangbare formaat is 100 x 165 cm. Indien er afwijkende formaten gewenst zijn kun je altijd contact met ons opnemen voor een advies op maat. Standaard leveren wij zonnepanelen met een afmeting van 100 x 165 cm. 

Polykristallijn silicium en monokristallijn silicium worden allebei uit dezelfde grondstof gemaakt, namelijk siliciumzand. Bij het stolproces van het silicium bij polykristallijn panelen laat men het silicium stollen zonder extra handelingen. De kristallen worden niet gesorteerd en liggen kriskras door elkaar.

Bij monokristallijn silicium beïnvloed men de polarisatie van de kristallen tijdens het stollen, zodat deze allen in dezelfde richting komen te liggen. Bij directe zonlicht instraling zal een monokristallijne cel iets meer stroom opwekken dan een polykristallijne cel van dezelfde oppervlakte.

Met andere woorden, een monokristallijne cel neemt minder oppervlakte in dan een polykristallijne. Uiteraard zit er wel wat verschil in het prijskaartje, omdat de extra handeling tijdens het productieproces meer tijd in beslag neemt.

Glas-glas zonnepanelen zijn de nieuwste zonnepanelen die een lagere degradatie hebben dan andere type zonnepanelen met het zelfde oppervlakte. Dit betekent een langere levensduur en een hogere opbrengstgarantie.

BonGo Solar biedt alleen panelen aan met een zogehete 'plus-tolerantie'. Dit houdt in dat wanneer wij panelen aanbieden van 310Wp, je alleen panelen ontvangt met een minimaal vermogen van 310Wp - met een variabele van 310-314,99 Wp.

Het vermogen van ieder paneel wordt in de fabriek getest door onze leverancier. De resultaten uit deze test kunnen wij per paneel opvragen bij de leverancier om er zeker van te zijn dat de minimale waardes gehaald worden. Steekproefsgewijs vragen wij dit bij de leverancier op.

Het aantal Wattpiek van een zonnepaneel is het vermogen van een paneel getest onder een aantal standaard condities. Alle zonnepanelen worden onder dezelfde condities getest waardoor deze eenheid het mogelijk maakt om zonnepanelen te vergelijken op basis van het vermogen (in combinatie met de afmeting van het paneel).

Vermogenstolerantie
(Plus + / - min tolerantie)

Silicium is een natuurproduct. Op voorhand is niet te sturen wat de exacte stroomopbrengst van de geproduceerde zonnecellen wordt. Na productie worden de cellen gesorteerd op kleur, kwaliteit en opbrengst. Op basis van deze sortering worden de cellen samengevoegd tot een compleet zonnepaneel, waarin de afgelopen jaren een standaard is ontstaan van 60 cellen per zonnepaneel met een formaat van 156 x 156 mm per cel. Het paneel zelf heeft dan een formaat van 100 x 165 cm.

De betere moduleleveranciers kiezen ervoor om enkel cellen met een positieve afwijking te gebruiken. Een negatieve tolerantie zorgt er bijvoorbeeld voor dat een paneel met een vermogen van 200Wp daadwerkelijk maar 196Wp levert. Een dergelijk paneel opgenomen in een PV systeem haalt de opbrengst van het gehele systeem naar beneden. Voor de maximale opbrengst is het dus belangrijk om een paneel te kiezen met een positieve vermogenstolerantie.

Zonnepanelen hebben een bepaald vermogen dat elk jaar verminderd doordat het een natuurproduct betreft. Er wordt een garantie gegeven dat je na 25 jaar nog een opbrengst heeft van ten minste 80% van het oorspronkelijke vermogen. Na deze 25 jaar zullen de zonnepanelen nog steeds energie opleveren.

De vulfactor geeft een objectief oordeel over de levensduur van een zonnepaneel en varieert in de praktijk tussen de 0,70 en 0,80. Hoe hoger de vulfactor, hoe minder rendementsafname door de jaren heen.

De vulfactor wordt als volgt berekend:
(Vmp * Imp) / (Voc * Isc)

Als voorbeeld nemen wij het zonnepaneel van AEG Solar, de AEG AS-M1202B-H-325 met onderstaande waarden:
Vmp = 33.75
Imp = 9.64
Voc = 41.40
Isc = 10.05

 1. (Vmp) 33.75V * (Imp) 9.64A = 325,35
 2. (Voc) 41.40V * (Isc) 10.05A = 416,07
 3. 325,35 / 416,07 = 0,782 (vulfactor)

Zonnepanelen worden al jarenlang in Nederland en zelfs noordelijker gelegen landen gebruikt. Zonnepanelen werken niet alleen als de zon schijnt, maar ook door het zogenaamde indirecte licht. Zelfs op bewolkte dagen lever en ze energie op. Een gemiddeld paneel levert in Nederland meer dan 280 kWh per jaar op, maar in sommige landen is dat twee tot drie maal zo hoog.

Het feit dat we in Nederland enorm hoge elektriciteitsprijzen hebben (mede dankzij BTW en Energiebelasting) werken zonnepanelen voor consumenten juist financieel enorm goed.

De energie die wordt opgewekt door jouw zonnepanelen, gaat eerst via een kabel naar de omvormer die meestal in uw meterkast wordt opgehangen.
De omvormer regelt dat de inkomende (gelijk-)stroom wordt omgezet naar wisselstroom. Zodra deze is omgezet is deze stroom geschikt voor al je huishoudelijke apparatuur.

Op het moment dat je stroom opwekt met jouw zonnestroominstallatie en je ook gebruik maakt van bijvoorbeeld jouw televisie of wasmachine, dan wordt de opgewekte stroom automatisch direct gebruikt voor de actieve apparatuur. Wanneer er stroom wordt opgewekt die niet gebruikt wordt, zal deze worden terug geleverd aan het net, hier ontvang je een vergoeding voor.

Wanneer de stroom bij je uitvalt, schakelt uit veiligheidsoverwegingen automatisch de omvormer uit.

Als je er bij kunt, is het een goed idee om ze eens per 1 à 3 jaar extra te reinigen met een spons en lauwwarm water. Gebruik in ieder geval géén schoonmaakmiddelen of een schurende borstel als je jouw zonnepanelen wilt schoonmaken. Let ook op dat je zeker niet op de panelen gaat leunen of zelfs lopen. Dit kan tot onzichtbare schade aan de panelen (micro-cracks) leiden.

Ja, uiteraard. Wij plaatsen zonnepanelen in alle gebieden in Nederland. Echter moet je wel rekening houden met een meerprijs. Deze kun je opvragen bij een van onze adviseurs. Neem voor meer informatie gerust contact met ons op!

De 13 meest gestelde vragen over:

Zonnepanelen en jouw woning

Het registreren van je elektriciteitsopwekker is wettelijk verplicht volgens de Europese en Nederlandse wet- en regelgeving.

Er worden steeds meer elektriciteitsopwekkers, zoals zonnepanelen, aangesloten op het elektriciteitsnet. Om goed in te kunnen spelen op de energiestromen, hebben de beheerders van het Nederlandse elektriciteitsnet inzicht nodig in deze elektriciteitsopwekkers. Zo ontstaan er geen energietekorten of -overschotten. Dit is belangrijk voor het waarborgen van de veiligheid van het elektriciteitssysteem.

Klik hier om te bekijken hoe je dit gemakkelijk zelf kunt doen.

Afhankelijk van de ligging van jouw dak kunt je  zonnepanelen op uw woning plaatsen. Veel huizen zijn geschikt voor zonnepanelen, de één met een hogere opbrengst dan de ander. Als er obstakels op je dak aanwezig zijn die voor schaduw zorgen zal de opbrengst in verhouding lager liggen dan een volledig open vlak. Wanneer jouw dak niet geschikt is voor zonnepanelen zijn er altijd alternatieven te bedenken. Denk hierbij aan een garage, schuur of eventueel in een weiland. BonGo Solar kan je altijd informeren over de mogelijkheden.

Punten die voor jou belangrijk zijn:

 • Bent je eigenaar van uw huis en dak?
 • Maakt jouw woning geen deel uit van een beschermd stads- of dorpsaangezicht? Controleer dit op cultuurerfgoed.nl.
 • Is de dakconstructie stabiel genoeg om het gewicht te dragen?
 • Liggen er obstakels op jouw dak die schaduw veroorzaken?
 • Wat is de ligging van je dak? Tussen oost en west (het liefst zuid) is optimaal.

Woon je in een appartement of flat? Dan zijn hier andere regels aan verbonden. In dit geval heb je te maken met een VVE en bent je maar gedeeltelijk eigenaar van het dak. Als je toch graag zonnepanelen wilt plaatsen neem dan contact op met jouw VVE bestuur/VVE beheerder/Vastgoedbeheerder of de woningbouwvereniging en laat hen contact met ons opnemen. Zij kunnen terecht bij ons zusterbedrijf BonGo Solar Projects - www.bongosolarproject.com.

Uiteraard kunnen wij dit voor je verzorgen. Indien je dit wenst kunnen wij voor jou een offerte verzorgen op basis van de volgende gegevens;
- Afstand tussen de adressen
- Grootte van de installatie (hoeveelheid panelen)
Neem gerust contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.

Nee, degene die de BTW terugvraagt op de zonnepanelen heeft de verplichting zich aan te melden als ondernemer. Lees hier meer over deze BTW-teruggave.

Onze ervaren BonGo Solar monteurs installeren de zonnepanelen al jaren. Er wordt een gat geboord om de kabels vanaf de zonnepanelen naar de omvormer te verbinden. Steekproefsgewijs worden onze installaties gecontroleerd of deze goed zijn uitgevoerd. BonGo Solar geeft 2 jaar montage garantie. Wanneer je lekkage hebt en kunt aantonen dat dit door de installatie komt neem dan contact met ons op.

Wij hebben al diverse systemen geplaatst op leien daken en zijn gespecialiseerd om dit soort daken te voorzien van zonnepanelen.

Indien je een dak hebt waarbij wij op 10 graden of lager het systeem kunnen plaatsen, heeft het nog een rendabel effect waarbij je gemiddeld zo'n € 40,- per zonnepaneel per jaar aan besparing overhoudt. Hoe kleiner de hellingshoek van het systeem, des te hoger de opbrengst. Bij een hellingshoek van 20 graden heb je al gauw een besparing van € 35,- per zonnepaneel per jaar. De mogelijke opbrengst per jaar kun je makkelijk berekenen met onze dakscan.

Uiteraard verzorgen wij dit voor je, neem contact met ons op voor een vrijblijvende offerte.

Een standaard huishouden in Nederland heeft één van de volgende hoofdaansluitingen:

 • 1 x 35A
 • 3 x 25A
 • 1 x 25A
 • 1 x 40A

Een zonnestroominstallatie t/m 18 panelen kan aangesloten worden op een hoofdaansluiting van 1x 35A. Wanneer de mogelijkheid bestaat dat je jouw installatie in de toekomst wil uitbreiden, is het wellicht handig om erover na te denken om over te gaan naar een 3x 25A hoofdaansluiting.

Bij een zonnestroominstallatie boven de 18 panelen moet je goed nagaan welke hoofdaansluiting je hebt. Wellicht is het noodzakelijk om uw hoofdaansluiting te verhogen of om te kiezen voor 2 kleinere omvormers die geschikt zijn voor een 1x 35A aansluiting.

Je hebt niet altijd een slimme meter nodig. Heb je zonnepanelen, dan lever je de overige ongebruikte stroom terug aan het net. Hiervoor meld jij (of doen wij dit voor je) je aan bij www.energieleveren.nl. Uw netbeheerder weet dan dat u zonnepanelen op uw dak heeft en kijkt vervolgens of u een nieuwe meter nodig heeft. In dat geval neemt de netbeheerder contact met u op.

Uiteraard kan bliksem overal inslaan. Zonnepanelen zijn geen bliksemafleiders. Uit onderzoek blijkt dat de kans op blikseminslag niet toeneemt na het installeren van zonnepanelen. De installateur legt de installatie volgens de normen aan (NEN-1010) binnen installatie en ISO voor de zonnestroom.

BonGo Solar hanteert een maximale levertijd van 6 weken. In vakantieperiodes is het mogelijk dat er enige vertraging in het proces voorkomt, maar hier houden wij u altijd van op de hoogte. Voor meer informatie en de actuele stand van zaken kunt u altijd contact met ons opnemen!

De 6 meest gestelde vragen over:

Omvormers

De opbrengst die wordt weergegeven op je omvormer, betreft de totale opbrengst van jouw zonnestroominstallatie. Voordat deze opgewekte energie wordt doorgestuurd naar jouw meterkast, komt deze ook langs alle actieve apparaten in jouw huis. Je verbruikt dus direct stroom van hetgeen je op dat moment opwekt (denk aan je koelkast, wasmachine, opladers in het stopcontact e.d.). De stroom die je direct gebruikt, is dan ook niet op jouw jaarrekening of meter terug te zien. Als je overdag aan het stofzuigen bent, doet je dit rechtstreeks vanaf de stroom van je zonnepanelensysteem!

Zie je continu een rood lampje branden? Dan kan het zijn dat je de omvormer moet resetten. Bekijk hier het stappenplan om dit eenvoudig zelf te doen.

De keuze van het type omvormer wordt door BonGo Solar gemaakt d.m.v. het nalopen van een aantal punten:

 1. Vermogen installatie t.o.v. vermogen van de omvormer
 2. Aantal MPPT trackers op de omvormer
 3. Netaansluiting van de omvormer (1-fase of 3-fase) t.o.v. aansluiting woning

1. Vermogen omvormer t.o.v. vermogen installatie
De omvormer moet corresponderen met het vermogen van de BonGo Solar zonnestroominstallatie. Elk zonnepaneel heeft een bepaald Wattpiek vermogen en het totaal van deze panelen geeft het totale vermogen weer wat een omvormer moet kunnen omzetten. In specifieke gevallen kiezen wij ervoor om de omvormer te 'onder dimensioneren'. Dit houdt in dat de omvormer minder vermogen heeft dan de zonnepanelen. Een omvormer heeft een bepaalde opstartspanning en indien de installatie wordt aangesloten op een 'te zware' omvormer, zal de omvormer pas later opstarten, en dus meer opbrengst verliezen. Bij een kleine omvormer is er een lagere opstartspanning nodig en slaat deze dus sneller aan, waarbij je eerder op de dag al energie opwekt.

2. Aantal MPPT trackers
Omvormers hebben een aantal ingangen. Onze Goodwe omvormer heeft tot 3000Wp vermogen 1 ingang, oftewel 1 MPPT tracker. Onze Goodwe omvormer geschikt vanaf 3000 Wp is voorzien van twee ingangen, oftewel twee MPPT trackers. Met deze twee MPPT trackers is het mogelijk om twee 'strings' zonnepanelen te maken. Dit wil zeggen dat je twee keer een serie geschakeld systeem kan neerleggen op het dak, zonder dat de ene string 'last' heeft van de andere qua opbrengst. BonGo Solar maakt vaak gebruik van meerdere strings op verschillende dakvlakken wanneer dit haalbaar is met de grootte van de installatie.

3. 1-fase of 3-fase
Een standaard huis in Nederland heeft meestal een hoofdaansluiting van 1x 35A, 3x 25A of 1x 25A of 1x 40A.

Een zonnestroominstallatie t/m 18 panelen kan aangesloten worden op een hoofdaansluiting van 1x 35A. Wanneer de mogelijkheid bestaat dat je jouw installatie in de toekomst wil uitbreiden, is het wellicht handig om erover na te denken om over te gaan naar een 3x 25A hoofdaansluiting.

Bij een zonnestroominstallatie boven de 18 zonnepanelen moet je goed nagaan welke hoofdaansluiting je hebt. Wellicht is het noodzakelijk om jouw hoofdaansluiting te verhogen of om te kiezen voor 2 kleinere omvormers die geschikt zijn voor een 1x 35A aansluiting. Bij het kiezen van een omvormer moeten we nagaan of de hoofdaansluiting een 1- of een 3-fase aansluiting betreft, om op deze manier een 1-fase omvormer of een 3-fase omvormer te installeren.

Bekijk hier meer informatie over onze omvormers.

 1. Verbind de computer of tablet met het draadloze netwerk van de omvormer.
 2. Ga met jouw internetbrowser naar het adres 10.10.100.254
 3. Log in met loginnaam admin en password admin.
 4. Ga naar het menu item aan de linkerkant en selecteer "Device Management". Hier kun je de login naam en wachtwoord aanpassen. Zodra je op "Apply" klikt wordt dit opgeslagen.

Controleer of de omvormer aan staat, als er geen energie wordt opgewekt staat de omvormer uit en kan er ook geen verbinding worden gemaakt.

 1. Een draadloze router/modem
 2. Een werkende internetverbinding
 3. De inloggegevens van uw draadloze netwerk
 4. Een smartphone, tablet, laptop of PC
10 meest gestelde vragen over:

Kosten, opbrengst, BTW en subsidies

BonGo Solar heeft een BTW-teruggave-service. Hiervoor werken wij samen met ‘De Centrale BTW Teruggave’. Dit bedrijf is gespecialiseerd in het terugvragen van BTW op zonnepanelen en verzorgt de BTW-teruggave graag voor je. De service kost € 100,- (excl. BTW) waarvan wij de helft voor onze rekening nemen.

Klanten ontvangen van 'De Centrale BTW Teruggave' een factuur voor € 100,- maar jij ontvangt van BonGo Solar € 50,- (excl. BTW) korting op de factuur. Uiteindelijk kost het je dus € 50,- (excl. BTW). Dit bespaart je veel administratief werk.

Wil je meer weten of toch zelf BTW terugvragen, lees dan onze pagina over de BTW-teruggave-service.

Sinds augustus 2013 is de landelijke subsidiepot leeg. Door het jaar heen zijn er altijd gemeentelijke subsidies die de aanschaf van zonnepanelen zullen aanmoedigen. Als er subsidie beschikbaar is gesteld in jouw gemeente kun je dit altijd op de website van jouw gemeente terugvinden. Op de website www.energiesubsidiewijzer.nl kun je op basis van jouw woonplaats bekijken welke duurzame regelingen er momenteel actueel zijn.

BonGo Solar zal je voor zover mogelijk altijd begeleiden in het aanvraagtraject.

Klanten van BonGo Solar kunnen €200,- verdienen met het aanbrengen van een nieuwe klant. De Friends 4 Friends actie werkt als volgt: Vul hier de gegevens in van je familie, vrienden of kennissen die interesse hebben in zonnepanelen. Wij nemen dan spoedig contact met hen op. Zodra zij akkoord zijn met de offerte zullen wij dat aan je doorgeven. Na installatie ontvang je dan €200,- als dank!

Als je op een bepaald moment meer stroom opwekt dan je verbruikt, kun je stroom terug leveren aan het net. Jouw meter loopt dan terug. Dit wordt dan verrekend met de stroom die je verbruikt als er minder stroom wordt opgewekt. Dit noemen we salderen.

Indien je overgaat tot aanschaf van zonnepanelen, is het zeker handig om bij jouw energieleverancier na te gaan wat voor een energiecontract je hebt en deze zo aan te passen, zodat je het meeste rendement kunt halen uit jouw zonnestroominstallatie. Wellicht dat je bij een andere energieleverancier meer rendement kunt halen door een beter energiecontract. Bekijk de site van Independer voor meer informatie over deze verschillen.

Gemiddeld heb je jouw zonnepanelen binnen 7 jaar terugverdiend. Precies weten wat dit voor jou zal zijn? Doe dan onze dakscan. Hier kun je precies zien in hoeveel jaar je de panelen zal terugverdienen.

Zonnepanelen laten de waarde van je woning zeker stijgen. Het energielabel geeft aan hoe energiezuinig jouw woning is. Door de zonnepanelen zal dit beter zijn. Een zuinige woning zorgt voor een hogere waarde.

Bij BonGo Solar heb je zelf de keuze wat je met jouw zonnepanelen wil doen. Je kunt je huis uiteraard verkopen inclusief zonnestroominstallatie waarbij jouw huis meer waard zal zijn. Indien je volgende woning ook geschikt is voor zonnepanelen, kun je er ook voor kiezen om gebruik te maken van de verhuisservice van BonGo Solar.

Wij zullen bij je verhuizing zorgdragen voor het demonteren van de zonnepanelen op uw verkochte woning, waarbij wij ze monteren op jouw nieuwe woning indien het dak van de woning dit toelaat. Neem gerust contact met ons op voor meer informatie.

Wanneer de zonnepanelen op jouw dak geplaatst worden heb je in de meeste gevallen geen vergunning nodig mits de zonnepanelen op dezelfde hellingshoek zijn gelegd als het dak van de woning (met uitzondering van platte daken). Vinden de werkzaamheden plaats aan een monument of in een door het Rijk aangewezen beschermd stads- of dorpsgezicht, dan kun je in een aantal gevallen toch vergunningsvrij zonnepanelen plaatsen. Neem hiervoor contact op met jouw gemeente of doe de vergunningscheck op www.omgevingsloket.nl.

Wanneer de zonnepanelen op jouw gekochte woning liggen vallen ze in de meeste gevallen onder de bestaande opstalverzekering van je woning. Informeer altijd voor de zekerheid of dit het geval is! Belangrijk is om te weten of je zonnepanelen aan het dak gemonteerd zijn of los op het dak staan. Wanneer ze los op het dak staan zijn ze geen onderdeel van het onroerend goed en is de kans groot dat zij niet zijn gedekt.

Heb je een huurwoning en inboedelverzekering? Dan is de kans groot dat de zonnepanelen niet zijn gedekt. Het is in dit geval verstandig om te kijken of er voor jou een extra verzekering nodig is. Meer informatie over het verzekeren, schade en diefstal van zonnepanelen vindt u hier.