De beste maanden voor jouw zonnepanelen
BonGo Solar

De beste maanden voor jouw zonnepanelen, april en mei… maar waarom?

Juist nu is het ideale moment is om in zonnepanelen te investeren. De dagen worden langer en de lucht kleurt  strakblauw, deze periode biedt optimale omstandigheden voor het opwekken van zonne-energie. We leggen je uit waarom.

De beste maanden voor jouw zonnepanelen, april en mei… maar waarom?

Wist je bijvoorbeeld dat de efficiëntie van zonnepanelen niet alleen wordt beïnvloed door de lengte van de dag en bewolkingspatronen, maar ook door de temperatuur? En wist je ook dat in de zomer je panelen wel eens minder kunnen presteren?

Aangename temperaturen

Het geheim zit hem in de lentemaanden maart en april. Hoewel de dagen nog steeds langer worden, zijn de temperaturen nog niet zo hoog als in de zomer. Dit betekent dat je zonnepanelen op een stralende maar koele dag in maart of april optimaal kunnen presteren. In feite kan de opbrengst op een zonnige, hete dag in juli lager zijn, ondanks de langere dagen. Bij elke 2 graden Celsius temperatuurstijging kan de efficiëntie van een zonnepaneel met ongeveer 1% afnemen. Met temperaturen rond de 10 graden kun je dus tot wel 10% meer stroom opwekken dan op een hete zomerdag met temperaturen van 30 graden.

Zon, zon en nog meer zon

Daarnaast brengt de lente brengt niet alleen aangename temperaturen met zich mee, maar ook een overvloed aan zonuren. April, mei en juni zijn bij uitstek de maanden waarin zonnepanelen hun beste prestaties leveren. Mei schittert zelfs als de zonnigste maand van het jaar, met gemiddeld 213 uur zonneschijn in Nederland, terwijl juni niet ver achterblijft met gemiddeld 201 uur. Natuurlijk blijft juli ook een zonnige maand, maar de hitte kan de opbrengst van zonnepanelen iets beïnvloeden.

De beste dagen

Zonnepanelen worden steeds beter en zijn ook in staat om bij diffuus licht ofwel lichte bewolking, te  functioneren. Ze werken echer optimaal wanneer ze direct worden blootgesteld aan zonlicht, bij voorkeur op een heldere, wolkenloze dag wanneer de zon in de juiste invalshoek op de panelen schijnt.

Kortom, voor de beste opbrengst kijk je uit naar die dagen met uitbundige zon, strakblauwe luchten en koele temperaturen. Deze dagen, vaak te vinden in maart, april en begin mei, worden gekenmerkt door droge noordoostenwinden die schone, koude lucht vanaf de Noordpool naar ons land brengen.

Wil je weten hoeveel zonnepanelen voor jou gaan opleveren in 2024? Vraag vrijblijvend een offerte aan via OFFERTE AANVRAAG

Terugleveren kan! Zonnepanelen voordelig voor particulieren

17 april 2024

Als particulier mag u de energie die u zelf opwekt en niet gebruikt terugleveren. Dat blijft zo. Hierdoor bilijven zonnepanelen een goede investering en ook in de toekomst bijzonder voordelig. Bij het terugleveren van stroom heeft u met een aantal zaken en partijen te maken.

Netcongestie en de gevolgen

17 april 2024

We horen het steeds vaker. Ons stroomnet zit overvol. Er is zelfs een term voor bedacht; netcongestie. Maar wat is netcongestie nu precies? En als ons stroomnet zo vol zit, waarom hebben we dan elke dag ‘gewoon’ stroom als we dat willen, wanneer we dat willen?

Thuisbatterij in opkomst

17 april 2024

Steeds vaker wordt er gekeken naar de mogelijkheden die de thuisbatterij biedt. En dat is logisch omdat een thuisbatterij een grotere onafhankelijkheid van het stroomnet biedt. En er zijn meer ontwikkelingen die u helpen om een stabiele stroomtoevoer mogelijk te maken


Overzicht