Terugleveren kan! Zonnepanelen voordelig voor particulieren
BonGo Solar

Terugleveren kan! Zonnepanelen voordelig voor particulieren

Als particulier mag u de energie die u zelf opwekt en niet gebruikt terugleveren. Dat blijft zo. Hierdoor bilijven zonnepanelen een goede investering en ook in de toekomst bijzonder voordelig. Bij het terugleveren van stroom heeft u met een aantal zaken en partijen te maken.  

 

Wilt u meer informatie of direct een offerte klik dan hier!

 

Terugleveren kan! Zonnepanelen voordelig voor particulieren

Bij de afname of terug levering van stroom heeft u te maken met de netbeheerder en uw energiemaatschappij. De netbeheerder is verbonden aan uw locatie. De netbeheerder is verantwoordelijk voor het beheer van het fysieke energienetwerk, waaronder het transport van elektriciteit naar uw woning. De netbeheerder handelt niet in energie maar zorgt ervoor dat de stroom, die door energieleveranciers wordt verkocht, bij u thuis kan komen.

De energiemaatschappij, of energieleverancier, is het bedrijf dat elektriciteit inkoopt (of produceert) en dit aan u verkoopt. De energiemaatschappij bepaalt de tarieven voor de energie die ze leveren en biedt verschillende contracten en servicepakketten aan. Zo kunt u kiezen tussen een vast contract, een variabel contact en steeds vaker een dynamisch contract. U bent vrij in uw keuze van energieleverancier. Zo bepaalt u zelf prijs u betaalt en welke serviceniveau u kiest.

 

Salderen en terugleverkosten

Als u in een jaar meer stroom opwekt dan u in dat jaar verbruikt, verkoopt u dit overschot aan stroom aan uw energiemaatschappij. Uitsluitend voor dit overschot mag de energiemaatschappij een afwijkend tarief aan u rekenen. Dit komt omdat we in Nederland salderen. Salderen houdt in dat u de stroom die u opwekt en niet direct zelf verbruikt mag wegstrepen tegen de stroom die u verbruikt als uw zonnepanelen te weinig stroom opleveren om in uw behoefte te voorzien. Met andere woorden kunt u de stroom die u in de zomer extra opwekt in de winter gebruiken als u minder stroom opwekt dan u nodig heeft.

Het verschil tussen het verwachte stroomaanbod en het verwachte stroomverbruik en het werkelijke aanbod en het werkelijke verbruik heet onbalans. De toename van zonnepanelen maakt dat het aanbod van stroom steeds lastiger te voorspellen is. Hierdoor wordt de onbalans groter en komt onbalans vaker voor. Energiemaatschappijen maken kosten om de onbalans op stroomnet te compenseren. Een aantal energiemaatschappijen brengen kosten voor het reguleren van de onbalans in rekening bij degene die de stroom opwekt omdat zij zorgen voor de onbalans. In de meeste gevallen betreft het 5ct per teruggeleverde kWh. Omdat u echter ongeveer 35ct (januari 2024) voor iedere teruggeleverde kWh  stroom krijgt is zelf stroom opwekken met zonnepanelen altijd voordelig. Daarbij komt dat terugleverkosten alleen in rekening gebracht kunnen worden over de stroom die u teruglevert en niet over het deel dat u zelf verbruikt of mogelijk opslaat in uw thuisaccu. Ook dit maakt dat zonnepanelen altijd voordelig voor u zijn.

 

Hoe lang blijft salderen bestaan?

Lange tijd heeft de overheid het voornemen gehad om dit salderingsprincipe af te bouwen tot 0% in 2031. Dit plan hield in dat na 2031 je teveel aan stroom zou moeten verkopen aan je energiemaatschappij en het extra stroomverbruik in de wintermaanden zou moeten bijkopen. Hoewel de vergoeding voor het terugleveren ‘redelijk’ zou moeten zijn, betekent dit dat zonnepanelen over een jaar gezien een lager rendement opleveren dan met de salderingsregeling. Uiteraard ben je in alle gevallen voordeliger uit met zonnepanelen dan dat je alle stroom moet inkopen bij je energiemaatschappij.

Op 13 februari heeft de eerste kamer het voornemen om de salderingsregeling af te bouwen verworpen. Dit houdt in dat ook na 2024 volledig salderen mogelijk blijft. Hiermee is de investering in zonnepanelen bijzonder snel terugverdiend. Het is niet duidelijk of op een later moment opnieuw wordt overwogen om de salderingsregeling af te bouwen. Wel is het bijzonder aannemelijk dat in ieder geval tot aan 2032 saldering mogelijk blijft.

 

Gewone woningen mogen altijd stroom terugleveren

Het terugleveren van stroom is altijd mogelijk als uw aansluitingen niet zwaarder is dan 3x80A. Ook als u in een zogenaamd ‘congestiegebied’ woont. Zwaardere aansluitingen betreffen vaak grotere- of industriële panden.

Ook hoeft u zich geen zorgen te maken of uw energiemaatschappij u nog wel als klant accepteert. Energiemaatschappijen mogen particulieren namelijk niet weigeren. Ook niet als deze zonnepanelen hebben en ook niet als ze energie terugleveren. Dit zou ingaan tegen niet-discriminatiebeginsel waar energiemaatschappijen zich aan moeten houden. Stroom is tevens een zogenaamd ‘noodzakelijke dienstverlening’. Dit houdt letterlijk in dat iedereen van de dienstverlening gebruik moet kunnen maken.  

Kortom;  de salderingsregelling blijft en u kunt de stroom die u niet gebruikt blijven terugleveren. Zonnepanelen zijn een goede investering die zich in alle gevallen snel terugverdienen. De salderingsregeling zorgt ervoor dat de terugverdientijd nog korter is.

 

Wilt u meer informatie of direct een offerte klik dan hier!

Netcongestie en de gevolgen

17 april 2024

We horen het steeds vaker. Ons stroomnet zit overvol. Er is zelfs een term voor bedacht; netcongestie. Maar wat is netcongestie nu precies? En als ons stroomnet zo vol zit, waarom hebben we dan elke dag ‘gewoon’ stroom als we dat willen, wanneer we dat willen?

Thuisbatterij in opkomst

17 april 2024

Steeds vaker wordt er gekeken naar de mogelijkheden die de thuisbatterij biedt. En dat is logisch omdat een thuisbatterij een grotere onafhankelijkheid van het stroomnet biedt. En er zijn meer ontwikkelingen die u helpen om een stabiele stroomtoevoer mogelijk te maken


Overzicht