Voorjaar is in aantocht: Groene aanslag en vuil op zonnepanelen en de impact op rendement
BonGo Solar

Voorjaar is in aantocht: Groene aanslag en vuil op zonnepanelen en de impact op rendement

Nu het voorjaar zijn intrede doet en we meer zonuren hebben, kijken we ook weer hoopvol naar de energie opbrengst die onze zonnepanelen leveren. Hoe mooi de opbrengst ook is, wist je dat deze waarschijnlijk nog hoger had kunnen zijn?

Voorjaar is in aantocht: Groene aanslag en vuil op zonnepanelen en de impact op rendement

Misschien heb je het al opgemerkt: groene aanslag en vuil dat zich in de loop van de winter heeft opgehoopt op de panelen. Anders dan vaak gedacht wordt, spoelt dit niet zomaar weg door een flinke regenbui. Sterker nog, de overvloedige regenval tijdens de wintermaanden kan ertoe leiden dat de vervuiling van de panelen juist erger wordt dan normaal gesproken het geval is.

Het is een probleem dat vaak over het hoofd wordt gezien: de impact van vuil en aanslag op de efficiëntie van zonnepanelen. Vuile panelen kunnen tot wel 3% minder rendement opleveren. Met de zomer voor de deur,  is het belangrijk om deze hinderlijke aanslag aan te pakken om het maximale rendement uit je zonnepanelen te halen. Maar de vraag blijft: zelf schoonmaken of de taak overlaten aan een professional?

Zelf zonnepanelen schoonmaken of laten schoonmaken: Wat is de beste keuze?

Zonnepanelen zijn een slimme investering om je huis van groene energie te voorzien. Maar om ervoor te zorgen dat ze optimaal blijven presteren, is regelmatig onderhoud essentieel. Een van de belangrijkste aspecten van dit onderhoud is het schoonmaken van je zonnepanelen. Maar de vraag rijst: moet je dit zelf doen, of is het verstandiger om een professional in te schakelen? Laten we beide opties eens nader bekijken:

Zelf zonnepanelen schoonmaken

Er zijn zeker voordelen verbonden aan het zelf schoonmaken van je zonnepanelen:

  • Geen arbeidskosten: Je bespaart geld omdat je geen professional hoeft in te huren.
  • Flexibiliteit: Je kunt zelf bepalen wanneer je de schoonmaak uitvoert.

Echter, er zijn ook enkele nadelen en risico's:

  • Risico op schade: Als je niet de juiste materialen, producten, of technieken gebruikt, loop je het risico je zonnepanelen te beschadigen waardoor ze juist minder gaan functioneren.
  • Investering in schoonmaakmateriaal: Je moet investeren in specifieke schoonmaakmaterialen, zoals telescoopreinigers en reinigingsproducten die je verder niet vaak zult gebruiken.
  • Gevaarlijke klus: Het schoonmaken van zonnepanelen kan gevaarlijk zijn, vooral als je dak moeilijk te bereiken is.

Zonnepanelen laten schoonmaken door een professional

Het inhuren van een professioneel schoonmaakbedrijf heeft ook zijn voordelen:

  • Professionele uitvoering: Je bent verzekerd van een correcte uitvoering van de werkzaamheden met professioneel schoonmaakmateriaal.
  • Geen risico op beschadiging: Professionals hebben de expertise om je zonnepanelen grondig schoon te maken zonder ze te beschadigen.
  • Natuurlijk zijn er ook kosten verbonden aan het inhuren van een professional. Vraag daarom altijd meerdere offertes aan voordat je een keuze maakt.

Hoe zonnepanelen schoonmaken?

Ongeacht of je ervoor kiest om zelf je zonnepanelen schoon te maken of een professional in te huren, het schoonmaken verloopt meestal in drie grote stappen:

  • Voorbereiding: Schakel de zonnepanelen-installatie uit en verwijder grof vuil met een zachte borstel.
  • Schoonmaken: Gebruik osmosewater of een speciale zonnepanelen reiniger om de panelen schoon te maken.
  • Naborstelen: Borstel de panelen nogmaals met de zachte borstel om achtergebleven vuil te verwijderen.

Het is van belang om de juiste materialen en producten te gebruiken om een optimaal resultaat te bereiken zonder schade aan de zonnepanelen.

Conclusie

Het schoonmaken van zonnepanelen is een belangrijk onderdeel van het onderhoud om ervoor te zorgen dat ze optimaal blijven presteren. Hoewel je ervoor kunt kiezen om dit zelf te doen, brengt dit enkele risico's met zich mee. Het inhuren van een professioneel schoonmaakbedrijf biedt zekerheid en gemak, zij het tegen een meerprijs. Wat je ook kiest, zorg ervoor dat je de juiste voorzorgsmaatregelen neemt en de juiste materialen gebruikt om de levensduur en prestaties van je zonnepanelen te optimaliseren.

Terugleveren kan! Zonnepanelen voordelig voor particulieren

17 april 2024

Als particulier mag u de energie die u zelf opwekt en niet gebruikt terugleveren. Dat blijft zo. Hierdoor bilijven zonnepanelen een goede investering en ook in de toekomst bijzonder voordelig. Bij het terugleveren van stroom heeft u met een aantal zaken en partijen te maken.

Netcongestie en de gevolgen

17 april 2024

We horen het steeds vaker. Ons stroomnet zit overvol. Er is zelfs een term voor bedacht; netcongestie. Maar wat is netcongestie nu precies? En als ons stroomnet zo vol zit, waarom hebben we dan elke dag ‘gewoon’ stroom als we dat willen, wanneer we dat willen?

Thuisbatterij in opkomst

17 april 2024

Steeds vaker wordt er gekeken naar de mogelijkheden die de thuisbatterij biedt. En dat is logisch omdat een thuisbatterij een grotere onafhankelijkheid van het stroomnet biedt. En er zijn meer ontwikkelingen die u helpen om een stabiele stroomtoevoer mogelijk te maken


Overzicht