BonGo Solar

Akkoord in Dubai over klimaattop over afstappen fossiele brandstoffen

Het klimaat blijft een ingewikkeld verhaal. Alleen als we grote stappen zetten, kunnen we een verschil maken. Maar dat moet dan wel wereldwijd worden gedaan. Gelukkig zijn er positieve ontwikkelingen en zijn er afspraken gemaakt tijdens de klimaattop in Dubai over het geleidelijk stoppen met olie, kolen en gas.  Wat is er afgesproken en wat kunnen we verwachten?

Akkoord in Dubai over klimaattop over afstappen fossiele brandstoffen

Belang van de energietransitie

Het is inmiddels geen geheim meer. We moeten voorkomen dat de aarde verder opwarmt. Om dat te voorkomen moet de energietransitie wereldwijd in gang worden gezet. Iets dat altijd een enorme uitdaging is. Toch zijn er positieve ontwikkelingen.

Afspraken stoppen olie, kolen en gas

Tijdens de klimaattop zijn er afspraken gemaakt om geleidelijk aan te stoppen met olie, kolen en gas in het energiesysteem. 198 landen zijn er samen uitgekomen. Dit was nog best lastig om te bereiken, omdat er natuurlijk veel olie en gas wordt verkocht vanuit een aantal landen. Andere landen hebben er juist profijt bij dat de energietransitie snel wordt ingezet.

Voor het eerst in dertig jaar afspraken over fossiele energie

Het is voor het eerst in dertig jaar dat er afspraken zijn gemaakt over fossiele energie. Eerder lukte het elke niet omdat olielanden zoals Saoedi-Arabië dwarslagen. Ook dit jaar liepen de onderhandelingen moeizaam. Het resultaat is daardoor uiteindelijk best verrassend en een goede stap in de juiste richting.

Arme landen worden onvoldoende geholpen tijdens energietransitie

Er wordt nog wel kritisch gereageerd vanuit verschillende organisaties. Arme landen worden bijvoorbeeld te weinig geholpen om de klimaattransitie goed te laten lopen. Er is geld voor nodig, maar het is nog niet duidelijk waar dat vandaan moet komen. De klimaattop volgend jaar in Azerbeidzjan zal daar verder op inzoomen.

Wat betekent dit voor de toekomst?

We kunnen er niet omheen: de energietransitie gaat er komen. Uiteindelijk moeten we allemaal van de fossiele energie af. Het helpt dus om zonnepanelen op je dak te plaatsen of om een warmtepomp voor de verwarming van je huis te kopen. Zet ook alles op groen en bereid je voor op de toekomst.

Benieuwd hoe jij bij kunt dragen aan de energietransitie? Neem dan contact met ons op.

Zonnepanelen gunstige investering: ook met terugleveringskosten

23 februari 2024

Steeds meer energiebedrijven geven aan dat ze terugleveringskosten in rekening gaan brengen. Maar er is niets om je zorgen over te maken: investeren in zonnepanelen blijft interessant. Zelfs als er terugleveringskosten zijn. Hoe zit dit?

Eerste Kamer verwerpt wetsvoorstel; salderingsregeling blijft bestaan!

14 februari 2024

Op 13 februari 2024 heeft de Eerste Kamer het wetsvoorstel om de salderingsregeling af te bouwen verworpen. Hiermee is een einde gekomen aan een lange periode van onzekerheid. Overweeg je nu zonnepanelen aan te schaffen? Dan heb je dankzij de lage prijzen je investering al in drie terugverdiend. Met de salderingsregeling blijft je het voordeel behouden dat je ook de stroom die je niet verbruikt mag blijven terugleveren. Zo blijft iedere kilowatt uur die je opwekt bijdragen aan jouw besparing. Een zorg minder, een slimme stap vooruit. Hoe zit het?

Salderingsregeling op de weegschaal: eén partij beslist

12 februari 2024

Deze week stond de Eerste Kamer in het teken van een cruciale discussie die de toekomst van de salderingsregeling in Nederland kan veranderen. Met de stemming die komende dinsdag op de agenda staat, bevinden we ons op een kantelpunt: zal de regeling worden afgebouwd of blijft deze bestaan zoals we hem kennen? De beslissing heeft verstrekkende gevolgen voor huishoudens en de duurzaamheidsagenda van het land. In aanloop naar deze beslissende dag bieden wij een diepgaande analyse en blikken vooruit op de mogelijke uitkomsten en de impact daarvan op onze energietoekomst.


Overzicht