Negatieve energieprijzen

Eigenaren van zonnepanelen hadden dit weekend te maken met teleurstelling door de negatieve stroomprijs.

Tienduizenden Nederlandse zonnepaneelbezitters werden zondag teleurgesteld door de negatieve stroomprijs. Ze werden geconfronteerd met kosten om de overtollige energie die ze aan het net leverden, terug te verkopen. Sommige huishoudens met een dynamisch energiecontract moesten zelfs enkele tientjes betalen.

Eigenaren van zonnepanelen hadden dit weekend te maken met teleurstelling door de negatieve stroomprijs.

Deze situatie deed zich voor bij huishoudens met een dynamisch energiecontract, waarbij de prijs voor elektriciteit dagelijks varieert op basis van de marktprijs, die zelfs per uur kan verschillen. Wanneer mensen zonnepanelen hebben en meer energie opwekken dan ze verbruiken, kunnen ze het overschot terugleveren aan het net tegen een variabele prijs.

Echter, als het aanbod van stroom groter is dan de vraag, kan de marktprijs negatief worden. Dit gebeurde op zondag. Hierdoor ontstond de paradoxale situatie waarbij mensen met een dynamisch energiecontract geld kregen voor het afnemen van stroom en geld moesten betalen om energie aan het net terug te leveren.

Op zondag daalde het tarief zelfs tot onder de -0,40 euro per kilowattuur. Dit betekent dat het terugleveren van bijvoorbeeld 10 kilowattuur aan het net een kostprijs van 4 euro met zich meebracht. Sommige huishoudens werden geconfronteerd met nog hogere kosten.

Naar schatting hebben minimaal tienduizenden Nederlandse huishoudens met zonnepanelen en een dynamisch energiecontract te maken gehad met deze situatie.

Eigenaren van zonnepanelen met een dynamisch contract kunnen het beste contact opnemen  met hun installateur om te kijken of het zin heeft hun installatie tijdelijk uit te schakelen.

Negatieve stroomprijzen komen steeds vaker voor, met meer uren in de eerste helft van dit jaar waarin de elektriciteitsprijs onder nul lag dan in het hele vorige jaar. Dit fenomeen zal waarschijnlijk alleen maar vaker voorkomen, gezien de bouw van extra windmolens en zonneparken en het toenemend aantal huiseigenaren die zonnepanelen op hun daken installeren.

Een mogelijke aanpak om het effect van negatieve energieprijzen te verminderen, is het gebruik van energieopslagsystemen, zoals batterijen. Door overtollige energie die wordt opgewekt door zonnepanelen op te slaan in batterijen, kunnen huishoudens deze energie gebruiken op momenten dat de stroomprijzen negatief zijn. Op die manier kunnen ze voorkomen dat ze moeten betalen voor het terugleveren van energie aan het net. Het gebruik van batterijopslagsystemen kan helpen om energie-efficiëntie te maximaliseren en de afhankelijkheid van het elektriciteitsnet te verminderen.

Zonnepanelen gunstige investering: ook met terugleveringskosten

23 februari 2024

Steeds meer energiebedrijven geven aan dat ze terugleveringskosten in rekening gaan brengen. Maar er is niets om je zorgen over te maken: investeren in zonnepanelen blijft interessant. Zelfs als er terugleveringskosten zijn. Hoe zit dit?

Eerste Kamer verwerpt wetsvoorstel; salderingsregeling blijft bestaan!

14 februari 2024

Op 13 februari 2024 heeft de Eerste Kamer het wetsvoorstel om de salderingsregeling af te bouwen verworpen. Hiermee is een einde gekomen aan een lange periode van onzekerheid. Overweeg je nu zonnepanelen aan te schaffen? Dan heb je dankzij de lage prijzen je investering al in drie terugverdiend. Met de salderingsregeling blijft je het voordeel behouden dat je ook de stroom die je niet verbruikt mag blijven terugleveren. Zo blijft iedere kilowatt uur die je opwekt bijdragen aan jouw besparing. Een zorg minder, een slimme stap vooruit. Hoe zit het?

Salderingsregeling op de weegschaal: eén partij beslist

12 februari 2024

Deze week stond de Eerste Kamer in het teken van een cruciale discussie die de toekomst van de salderingsregeling in Nederland kan veranderen. Met de stemming die komende dinsdag op de agenda staat, bevinden we ons op een kantelpunt: zal de regeling worden afgebouwd of blijft deze bestaan zoals we hem kennen? De beslissing heeft verstrekkende gevolgen voor huishoudens en de duurzaamheidsagenda van het land. In aanloop naar deze beslissende dag bieden wij een diepgaande analyse en blikken vooruit op de mogelijke uitkomsten en de impact daarvan op onze energietoekomst.


Overzicht