Bongo Solar Nieuws

1.750 zonnepanelen geplaatst bij Remeha in Apeldoorn

Hoe kun je als bedrijf in duurzaamheid zelf duurzamer worden? Remeha in Apeldoorn deed het onder andere door 1.750 zonnepanelen te laten plaatsen. Uitgevoerd door BonGo Solar Projects. Remeha is een grote, toonaangevende fabrikant van cv-ketels en warmtepompen. Klimaatneutraal produceren, duurzaam inkopen en verbeteren van arbeidsomstandigheden staan bij dit bedrijf hoog in het vaandel. Zonnepanelen pasten hier uitstekend bij.

1.750 zonnepanelen geplaatst bij Remeha in Apeldoorn

Bron foto: Remeha. Maar liefst 1.750 zonnepanelen op het dak van Remeha te Apeldoorn, verzorgd door BonGo Solar Projects.

Zonnepanelen als onderdeel van duurzaamheidsbeleid

Met haar kennis en ervaring werkt Remeha aan oplossingen voor energiebesparing en de beperking van CO²-uitstoot. Remeha probeert haar bedrijfsprocessen zelf ook zo duurzaam mogelijk in te richten. Raymon Kerkvliet, manager Productie, vertelt: “Wij zijn een duurzaamheidstraject ingegaan. Vanuit de organisatie kwam de vraag wat Remeha er zelf aan gaat doen. We gingen kijken naar de mogelijkheden; zonnepanelen is er natuurlijk een van!”

Andere milieumaatregelen

Raymon: “We proberen ook het fietsen te stimuleren, onder andere door de aanschaf van elektrische fietsen. Verder hebben we douches ingezet, zodat mensen van verder met de fiets kunnen komen”. Om op stroom te besparen, liet Remeha in 2017 al 650 led-armaturen installeren in de assemblagehal. Het bedrijf heeft laadpalen voor elektrische auto’s. En voor haar poolauto’s gaat het bedrijf overstappen op elektrische auto’s.

Voorzet vanuit het management

“Je merkt dat mensen wel duurzaam willen zijn, maar als je vraagt wat doe je er zelf aan dan is de intrinsieke motivatie niet heel groot. We proberen vanuit het management een voorzet te geven zodat mensen daarbij aan kunnen haken” aldus Raymon. Bij Remeha werken 500 medewerkers en de zonnepanelen zorgen nu voor een kwart van de energievoorziening.

Waarom BonGo Solar Projects?

Ernst van Raalte, projectmanager bij BonGo Solar Projects, vertelt: “In het verleden hebben Remeha en BonGo Solar een strategische samenwerking gehad op het gebied van zonne-energieproducten. Door de goede banden, doordat beide bedrijven gevestigd zijn in Apeldoorn en door de uitstekende prijs-kwaliteitverhouding, koos Remeha voor BonGo Solar Projects om het project uit te voeren”.

Foto: Plaatsing van de zonnepanelen en omvormers. Van begin tot eindresultaat. Bron foto’s: BonGo Solar Projects en Remeha.

Aanpak zonnepanelen-project

Ernst heeft het project van het begin tot het eind begeleid. Bij zo’n groot project komt veel kijken. Ernst: “Het belangrijkst was de communicatie tussen alle betrokken partijen, zoals de technische dienst van Remeha, de huisinstallateur, de energieleverancier, de netbeheerder en ons uitvoerende bedrijf Energy Experience Installatie Service. Elke afspraak werd goed schriftelijk vastgelegd, waardoor de kans op misverstanden minimaal was.”

Strakke logistieke planning

“Er moest een systeem worden geïmplementeerd in een werkende fabriek, die vanzelfsprekend door moest draaien. Daarom was het noodzaak de logistiek strak te regelen. Zo had Remeha plekken gemaakt waar vrachtwagens, materialen, auto’s van installateurs en een hijskraan neergezet konden worden. De vrachtwagens van Remeha moesten gewoon hun dagelijks gang kunnen gaan. Door dit strak te regelen, werd de bedrijfslogistiek van Remeha nauwelijks gestoord” aldus Ernst.
Bekijk hier het filmpje (time lapse) dat Remeha heeft gemaakt over het project:

Advies aan andere bedrijven

Ernst adviseert bedrijven om zich goed te laten voorlichten met betrekking tot de SDE (Subsidie Stimulering Duurzame Energieproductie), wat uiteindelijk als doel heeft om de gehele investering te dekken. Verder moet er voldoende ruimte zijn om een grote klus als deze uit te voeren of het slim aanpakken als er niet veel ruimte is, bijvoorbeeld door het werk in kleine stukjes te verdelen. Het vastleggen van alle afspraken tussen betrokken partijen bleek essentieel. Tot slot had een aantal Remeha-medewerkers het project als dedicated taak toegewezen gekregen, wat goed werkte.

Snelheid van het project

Ernst heeft de wijze van samenwerken en de communicatie tussen Remeha en de betrokken partijen als zeer prettig ervaren. Hij is vol lof over het meedenken en snel schakelen door Remeha. Hierdoor kwam het project voortvarend tot stand. Het eerste contact was in juni 2018. In december 2018 werden de zonnepanelen geplaatst. In januari 2019 werden deze aangesloten op de omvormers. En medio februari 2019 nam Remeha de zonnepanelen in gebruik.

Meer over Remeha

Wil je weten wat Remeha allemaal doet op het gebied van maatschappelijk verantwoord ondernemen? Kijk dan op www.remeha.nl/professional/algemeen/over-remeha/mvo. Algemene informatie over Remeha vind je op www.remeha.nl.

Zonnepanelen voor jouw bedrijf?

Heb je interesse in zonnepanelen voor jouw bedrijf? Kijk dan op www.koolensolarprojects.com of neem contact met ons op via 088 334 7618. Zowel qua duurzaamheid als rendement zijn zonnepanelen bijzonder interessant voor bedrijven.

BonGo Solar (voor particulieren), Koolen Solar Projects (voor bedrijven en organisaties) en Energy Experience Installatie Service zijn samen onderdeel van de Energy Experience Group.

Zonnepanelen gunstige investering: ook met terugleveringskosten

23 februari 2024

Steeds meer energiebedrijven geven aan dat ze terugleveringskosten in rekening gaan brengen. Maar er is niets om je zorgen over te maken: investeren in zonnepanelen blijft interessant. Zelfs als er terugleveringskosten zijn. Hoe zit dit?

Eerste Kamer verwerpt wetsvoorstel; salderingsregeling blijft bestaan!

14 februari 2024

Op 13 februari 2024 heeft de Eerste Kamer het wetsvoorstel om de salderingsregeling af te bouwen verworpen. Hiermee is een einde gekomen aan een lange periode van onzekerheid. Overweeg je nu zonnepanelen aan te schaffen? Dan heb je dankzij de lage prijzen je investering al in drie terugverdiend. Met de salderingsregeling blijft je het voordeel behouden dat je ook de stroom die je niet verbruikt mag blijven terugleveren. Zo blijft iedere kilowatt uur die je opwekt bijdragen aan jouw besparing. Een zorg minder, een slimme stap vooruit. Hoe zit het?

Salderingsregeling op de weegschaal: eén partij beslist

12 februari 2024

Deze week stond de Eerste Kamer in het teken van een cruciale discussie die de toekomst van de salderingsregeling in Nederland kan veranderen. Met de stemming die komende dinsdag op de agenda staat, bevinden we ons op een kantelpunt: zal de regeling worden afgebouwd of blijft deze bestaan zoals we hem kennen? De beslissing heeft verstrekkende gevolgen voor huishoudens en de duurzaamheidsagenda van het land. In aanloop naar deze beslissende dag bieden wij een diepgaande analyse en blikken vooruit op de mogelijke uitkomsten en de impact daarvan op onze energietoekomst.


Overzicht