Verbouwingsplannen? Let dan op deze verduurzamingsverplichting!

Met de huidige huizenprijzen is verhuizen niet altijd aantrekkelijk of betaalbaar. Steeds vaker valt de keuze daarom op een verbouwing van de bestaande woning zodat deze weer aan de woonwens voldoet. In dat geval kun je te maken krijgen met nieuwe verduurzamingsrichtlijnen!

Verbouwingsplannen? Let dan op deze verduurzamingsverplichting!

Vanaf 1 februari geldt de nieuwe Europese regelgeving voor huiseigenaren dat er verplicht verduurzaamd moet worden bij een ingrijpende verbouwing. Staat er dus een verbouwing op de planning waarbij meer dan 25% van het pand wordt vernieuwd? Dan is het integreren van een duurzame manier om energie op te wekken verplicht.

Wanneer geldt de regelgeving?
Een verbouwing wordt als ingrijpend gezien, wanneer er meer dan 25% van de bouwschil wordt veranderd én de installatie voor ruimteverwarming of ruimteverkoeling (deels) vernieuwd, veranderd of vergroot wordt. De gebouwschil bestaat uit de begane vloer, de buitenmuren, de ramen, de kozijnen, de deuren en het dak. Het is met deze nieuwe regelgeving dus verplicht om bij een ingrijpende verbouwing, een minimumwaarde aan hernieuwbare energie te implementeren in de woning of het pand.

Hernieuwbare energie integreren.
Hernieuwbare energie wordt ook wel duurzame of groene energie genoemd. Deze energie is afkomstig van natuurlijke bronnen die constant worden aangevuld. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de installatie van zonnepanelen op de woning of het pand.

Om te bepalen wat de minimumwaarde aan hernieuwbare energie in uw situatie moet zijn om aan de verplichting te voldoen, vind je op de website van de rijksoverheid een handige rekentool. Klik hier om naar de rekentool te gaan. 

Zonnepanelen zijn een aantrekkelijke manier om aan de eis omtrent hernieuwbare energie te voldoen. Je voldoet aan de regels en bespaart direct op je energierekening! Met de huidige energieprijzen heb je een gemiddelde installatie al in 5 jaar terugverdiend.

Zonne-energie is daarmee aantrekkelijker dan ooit!

Zonnepanelen zijn dan ook een populaire manier om mee te verduurzamen en verschijnen op steeds meer daken van Nederlandse huishoudens. In 2021 had 27% van de Nederlandse huishoudens zonnepanelen en 26% een slimme meter. Beide werken hand in hand in het opwekken en functioneel gebruiken van duurzame energie.

Door zelf met je zonnepanelen schone energie op te wekken, ben je minder afhankelijk van bijvoorbeeld gas. Zo kan je elektrisch gaan koken, verwarmen met een warmtepomp of elektrisch gaan rijden. Daarmee ben je klaar voor de toekomst en kan je sneller dan je denkt ‘van het gas af’.

Heb je al zonnepanelen en ga je ingrijpend verbouwen? Vergeet dan niet deze zonnepanelen mee te nemen in de berekening voor hernieuwbare energie.

Zijn er subsidies mogelijk?
Om huishoudens te ondersteunen bij het verduurzamen, zijn er verschillende subsidiepotjes beschikbaar gemaakt. Zo is er het nationaal isolatieprogramma beschikbaar voor huiseigenaren om woningen beter te isoleren. Daarnaast is er ook een subsidie beschikbaar gekomen voor hybride warmtepompen. Bekijk de site van de overheid hier om te controleren of je in aanmerking komt voor subsidie.

Een subsidie voor zonnepanelen is er niet maar particulieren kunnen wel gebruikmaken van de btw-regeling. Hierbij kun je de volledige btw die over de zonnepanelen wordt betaald, terugvragen bij de Belastingdienst. Daarnaast stijgt de waarde van je huis direct zodra de zonnepanelen zijn geïnstalleerd. Dit komt doordat het huis stijgt op het energielabel

Uitzonderingen
Soms kan het zijn dat je als huiseigenaar onmogelijk kunt voldoen aan de nieuwe eisen. Bijvoorbeeld vanwege de monumentale status van je pand of de ligging. Uitzonderingen voor deze verplichte verduurzamingswet vind je hier


Ben je benieuwd naar de opbrengst van zonnepanelen in jouw situatie?
Doe hier de dakscan en ontvang gratis & vrijblijvend persoonlijk advies en prijzen voor zonnepanelen en zie binnen een minuut wat je gaat besparen!

 

Zonnepanelen gunstige investering: ook met terugleveringskosten

23 februari 2024

Steeds meer energiebedrijven geven aan dat ze terugleveringskosten in rekening gaan brengen. Maar er is niets om je zorgen over te maken: investeren in zonnepanelen blijft interessant. Zelfs als er terugleveringskosten zijn. Hoe zit dit?

Eerste Kamer verwerpt wetsvoorstel; salderingsregeling blijft bestaan!

14 februari 2024

Op 13 februari 2024 heeft de Eerste Kamer het wetsvoorstel om de salderingsregeling af te bouwen verworpen. Hiermee is een einde gekomen aan een lange periode van onzekerheid. Overweeg je nu zonnepanelen aan te schaffen? Dan heb je dankzij de lage prijzen je investering al in drie terugverdiend. Met de salderingsregeling blijft je het voordeel behouden dat je ook de stroom die je niet verbruikt mag blijven terugleveren. Zo blijft iedere kilowatt uur die je opwekt bijdragen aan jouw besparing. Een zorg minder, een slimme stap vooruit. Hoe zit het?

Salderingsregeling op de weegschaal: eén partij beslist

12 februari 2024

Deze week stond de Eerste Kamer in het teken van een cruciale discussie die de toekomst van de salderingsregeling in Nederland kan veranderen. Met de stemming die komende dinsdag op de agenda staat, bevinden we ons op een kantelpunt: zal de regeling worden afgebouwd of blijft deze bestaan zoals we hem kennen? De beslissing heeft verstrekkende gevolgen voor huishoudens en de duurzaamheidsagenda van het land. In aanloop naar deze beslissende dag bieden wij een diepgaande analyse en blikken vooruit op de mogelijke uitkomsten en de impact daarvan op onze energietoekomst.


Overzicht