BonGo Solar

Winterse Uitdagingen voor Zonnepanelen: Sneeuw opkomst, wat nu?

De winter heeft zijn intrede gedaan, en met de verwachte sneeuwval komt een bekende zorg voor zonnepaneelbezitters naar voren: wat te doen bij sneeuw op de panelen? Lees hieronder hoe je slim kunt omgaan met winterse uitdagingen.

Winterse Uitdagingen voor Zonnepanelen: Sneeuw opkomst, wat nu?

Winterse invloed op zonnepaneel prestaties

In de winter denken velen dat zonnepanelen minder rendabel zijn vanwege het gebrek aan zonuren. Hoewel er een kern van waarheid in zit, kunnen zonnepanelen op bewolkte winterdagen nog steeds voldoende energie genereren omdat ze licht, niet per se direct zonlicht, nodig hebben.

Sneeuw op zonnepanelen: Een tijdelijke hinder

Wanneer sneeuw zich opstapelt op zonnepanelen, blokkeert dit het licht, waardoor de energieopbrengst afneemt. Gelukkig blijft sneeuw in Nederland doorgaans niet lang op de daken liggen. De impact op de opbrengst is meestal beperkt omdat de sneeuw en ijs snel smelten, en je slechts tijdelijk minder zonne-energie misloopt.

Effectieve Reiniging voor Optimaal Rendement

Zelfs wanneer er een overvloed aan sneeuw op uw zonnepanelen ligt, is er goed nieuws! De natuur biedt de meest doeltreffende reinigingsmethode: de smeltende sneeuwlaag. Terwijl de sneeuw naar beneden glijdt, worden de zonnepanelen op een natuurlijke wijze gereinigd, waardoor ze optimaal blijven presteren.

Bevriezingszorgen?

Een dun laagje ijs op zonnepanelen is mogelijk, maar maak je geen zorgen. Zonnepanelen zullen niet bevriezen of breken door een mild laagje ijs. Dit vormt geen bedreiging voor hun integriteit.

Voorzichtige reiniging van panelen

Als je besluit sneeuw of ijs toch van je zonnepanelen te verwijderen, wees dan voorzichtig. Zonnepanelen zijn kwetsbaar en gevoelig voor beschadiging. Vermijd bijtende schoonmaakmiddelen, antivries, zout, borstels of ijskrabbers, evenals warm water om ijs en sneeuw te verwijderen, omdat dit de beschermende laag kan beschadigen. Gebruik in plaats daarvan bij voorkeur een telescopische wisser vanaf de grond voor veiligheid en effectiviteit.

Veiligheid eerst

Let goed op je eigen veiligheid. Vermijd rechtstreeks onder het dak te staan en wees alert op vallende sneeuw. Betreed geen bevroren daken om ongelukken te voorkomen.

Bekabeling en connectoren in winterse omstandigheden

De bekabeling en connectoren van zonnepanelen zijn doorgaans geschikt voor diverse weertypes, inclusief kou, sneeuw en ijs. Een correcte installatie is echter cruciaal. Eventuele fouten of het gebruik van verkeerde connectoren kunnen vocht toelaten bij de elektronica, wat kan leiden tot foutmeldingen bij de omvormer.

Voorkom deze problemen door te kiezen voor een zorgvuldige installateur. Nieuwsgierig naar de mogelijkheden? Neem gerust contact met ons op voor meer informatie.

Zonnepanelen gunstige investering: ook met terugleveringskosten

23 februari 2024

Steeds meer energiebedrijven geven aan dat ze terugleveringskosten in rekening gaan brengen. Maar er is niets om je zorgen over te maken: investeren in zonnepanelen blijft interessant. Zelfs als er terugleveringskosten zijn. Hoe zit dit?

Eerste Kamer verwerpt wetsvoorstel; salderingsregeling blijft bestaan!

14 februari 2024

Op 13 februari 2024 heeft de Eerste Kamer het wetsvoorstel om de salderingsregeling af te bouwen verworpen. Hiermee is een einde gekomen aan een lange periode van onzekerheid. Overweeg je nu zonnepanelen aan te schaffen? Dan heb je dankzij de lage prijzen je investering al in drie terugverdiend. Met de salderingsregeling blijft je het voordeel behouden dat je ook de stroom die je niet verbruikt mag blijven terugleveren. Zo blijft iedere kilowatt uur die je opwekt bijdragen aan jouw besparing. Een zorg minder, een slimme stap vooruit. Hoe zit het?

Salderingsregeling op de weegschaal: eén partij beslist

12 februari 2024

Deze week stond de Eerste Kamer in het teken van een cruciale discussie die de toekomst van de salderingsregeling in Nederland kan veranderen. Met de stemming die komende dinsdag op de agenda staat, bevinden we ons op een kantelpunt: zal de regeling worden afgebouwd of blijft deze bestaan zoals we hem kennen? De beslissing heeft verstrekkende gevolgen voor huishoudens en de duurzaamheidsagenda van het land. In aanloop naar deze beslissende dag bieden wij een diepgaande analyse en blikken vooruit op de mogelijke uitkomsten en de impact daarvan op onze energietoekomst.


Overzicht