BonGo Solar

Zonnepanelen verplicht op nieuwbouw vanaf 2027

De energietransitie is in volle gang. En dat merken we overal. Zo is er bijvoorbeeld een akkoord bereikt in Europa over zonnepanelen op daken. Het Europees Parlement en de Raad van de Europese Unie willen dat er op elk gebouw dat nieuw wordt gemaakt zonnepanelen komen te liggen. Wat betekent dit voor de toekomst?

Zonnepanelen verplicht op nieuwbouw vanaf 2027

Zonnepanelen verplicht op daken

Vanaf 2027 zin lidstaten van de Europese Unie verplicht om ervoor te zorgen dat nieuwe gebouwen geschikt moeten zijn voor zonnepanelen of zonnecollectoren met een zonneboiler. Dit proces zal geleidelijk worden ingevoerd, zodat vanaf 2030 alle nieuwe woningen voorzien zijn van zonnepanelen. Het voorlopige akkoord moet nog wel formeel worden vastgezet. Daarna wordt de nieuwe wetgeving bekendgemaakt.

De verschillende lidstaten van de EU zijn er vrij in om zelf een manier te vinden om dit proces te sturen. Het is dus mogelijk dat regels per land nog best kunnen verschillen.

Hoe zit het met bestaande gebouwen?

Bestaande gebouwen moeten uiteindelijk ook geschikt worden voor zonnepanelen. Vanaf 2031 zal daar meer naar gekeken worden. Bestaande gebouwen moeten dan zonnepanelen krijgen. Is dat technisch niet mogelijk? Dan moet er worden gekeken naar aanpassingen aan het gebouw.

Waarom komen deze aanpassingen er?

Het Europees Parlement heeft een Europese richtlijn opgesteld voor de energieprestatie in gebouwen. Ook wel de Energy Performance of Buildings Directive (EPBD). Hiermee wil de EU ervoor zorgen dat de energie efficiƫntie van gebouwen wordt verbeterd en het energieverbruik daalt. Dit met als einddoel om fossiele energie tegen 2040 uit te faseren.

Andere maatregelen

Natuurlijk wordt er niet alleen gekeken naar de zonnepanelen. Om volledig van fossiele energie af te komen, zijn meer maatregelen nodig. Daarom zijn er ook richtlijnen die ervoor zorgen dat het einde van de cv-ketel in zicht komt. Ook is het verplicht om voortaan bij nieuwe en gerenoveerde gebouwen voor voorbekabeling te zorgen, zodat laadpalen makkelijker geplaatst worden. Deze renovaties dragen bij aan een klimaatneutraal Europa.

Duurzame energie is de toekomst

Duurzame energie is de toekomst. Zonnepanelen, thuisbatterijen, warmtepompen en laadpalen gaan de nieuwe standaard worden. Wil jij bijdragen aan de energietransitie en alles op groen zetten? Wacht dan niet te lang. Nu zijn er nog subsidies en bestaat de salderingsregeling. Mede hierdoor is het financieel erg interessant om juist nu de stap te zetten. Doe jij mee?

Neem dan contact op met ons. We vertellen je graag meer over de mogelijkheden.

Zonnepanelen gunstige investering: ook met terugleveringskosten

23 februari 2024

Steeds meer energiebedrijven geven aan dat ze terugleveringskosten in rekening gaan brengen. Maar er is niets om je zorgen over te maken: investeren in zonnepanelen blijft interessant. Zelfs als er terugleveringskosten zijn. Hoe zit dit?

Eerste Kamer verwerpt wetsvoorstel; salderingsregeling blijft bestaan!

14 februari 2024

Op 13 februari 2024 heeft de Eerste Kamer het wetsvoorstel om de salderingsregeling af te bouwen verworpen. Hiermee is een einde gekomen aan een lange periode van onzekerheid. Overweeg je nu zonnepanelen aan te schaffen? Dan heb je dankzij de lage prijzen je investering al in drie terugverdiend. Met de salderingsregeling blijft je het voordeel behouden dat je ook de stroom die je niet verbruikt mag blijven terugleveren. Zo blijft iedere kilowatt uur die je opwekt bijdragen aan jouw besparing. Een zorg minder, een slimme stap vooruit. Hoe zit het?

Salderingsregeling op de weegschaal: eén partij beslist

12 februari 2024

Deze week stond de Eerste Kamer in het teken van een cruciale discussie die de toekomst van de salderingsregeling in Nederland kan veranderen. Met de stemming die komende dinsdag op de agenda staat, bevinden we ons op een kantelpunt: zal de regeling worden afgebouwd of blijft deze bestaan zoals we hem kennen? De beslissing heeft verstrekkende gevolgen voor huishoudens en de duurzaamheidsagenda van het land. In aanloop naar deze beslissende dag bieden wij een diepgaande analyse en blikken vooruit op de mogelijke uitkomsten en de impact daarvan op onze energietoekomst.


Overzicht