Waarom kan ik mijn eigen opgewekte energie niet terugleveren?

Zelf opgewekte energie gebruik je in de eerste plaats direct zelf. Het kan voorkomen dat jouw zonnepanelen meer stroom opwekken dan je op dat moment zelf verbruikt. In dat geval wordt de stroom die je niet gebruikt teruggeleverd aan de energiemaatschappij. Voor het terugleveren van deze stroom ontvang je een vergoeding. Dat heet salderen.

Waarom kan ik mijn eigen opgewekte energie  niet terugleveren?

Het is je vast niet ontgaan; de berichten over opgewekte energie die niet teruggeleverd kan worden aan de energieleverancier. Dat komt doordat er op dat moment te veel aanbod is van energie om op het net te kunnen verwerken. Dit wordt ook wel netcongestie genoemd. Misschien heb je er zelf ook al eens mee te maken gehad. Je installatie wekt wel stroom op, maar kan het simpelweg niet kwijt en zal zichzelf uitschakelen. Als dat gebeurt hoef je niets te doen. Zodra het energienet het toestaat, zal je installatie weer opstarten.

Maar waarom vindt netcongestie nou juist in het voorjaar plaats?

In het voorjaar wek je doorgaans de meeste energie op. Dat komt doordat de zon relatief hoog staat, er relatief veel zonuren zijn en de temperatuur buiten is niet te hoog is. Dat zijn de perfecte omstandigheden voor de prestatie van jouw zonnestroominstallatie. Bij hogere temperaturen zoals doorgaans in de zomer het geval is, schakelen veel systemen een tandje terug omdat ze anders te heet worden. Als je dus nu congestie ervaart is dat dus waarschijnlijk van korte duur.

Om congestie structureel te verhelpen zijn vrijwel alle netbeheerder in Nederland bezig het elektriciteitsnetwerk te verzwaren. Dat is een arbeidsintensieve operatie die helaas nog enige tijd in beslag neemt.

Om ervoor te zorgen dat de beheerders van het Nederlandse elektriciteitsnet zo goed mogelijk kunnen inspelen op de verwachte energievraag is het sinds 2016 wettelijk verplicht om je installatie aan te melden bij energieleveren.nl.

Lees ook: Terugleveringskosten: zijn zonnepanelen nu nog wel zo slim?

Hoe je een installatie kunt aanmelden lees je hier.

 

Wil je zonnepanelen? Neem dan contact met ons op. We denken graag met je mee!

Zonnepanelen gunstige investering: ook met terugleveringskosten

23 februari 2024

Steeds meer energiebedrijven geven aan dat ze terugleveringskosten in rekening gaan brengen. Maar er is niets om je zorgen over te maken: investeren in zonnepanelen blijft interessant. Zelfs als er terugleveringskosten zijn. Hoe zit dit?

Eerste Kamer verwerpt wetsvoorstel; salderingsregeling blijft bestaan!

14 februari 2024

Op 13 februari 2024 heeft de Eerste Kamer het wetsvoorstel om de salderingsregeling af te bouwen verworpen. Hiermee is een einde gekomen aan een lange periode van onzekerheid. Overweeg je nu zonnepanelen aan te schaffen? Dan heb je dankzij de lage prijzen je investering al in drie terugverdiend. Met de salderingsregeling blijft je het voordeel behouden dat je ook de stroom die je niet verbruikt mag blijven terugleveren. Zo blijft iedere kilowatt uur die je opwekt bijdragen aan jouw besparing. Een zorg minder, een slimme stap vooruit. Hoe zit het?

Salderingsregeling op de weegschaal: eén partij beslist

12 februari 2024

Deze week stond de Eerste Kamer in het teken van een cruciale discussie die de toekomst van de salderingsregeling in Nederland kan veranderen. Met de stemming die komende dinsdag op de agenda staat, bevinden we ons op een kantelpunt: zal de regeling worden afgebouwd of blijft deze bestaan zoals we hem kennen? De beslissing heeft verstrekkende gevolgen voor huishoudens en de duurzaamheidsagenda van het land. In aanloop naar deze beslissende dag bieden wij een diepgaande analyse en blikken vooruit op de mogelijke uitkomsten en de impact daarvan op onze energietoekomst.


Overzicht