Zonnepanelen op schuine daken

Bij een schuin dak heb je doorgaans minder keuzevrijheid als het gaat om de hellingshoek van de zonnepanelen. Toch zijn schuine daken net zo geschikt voor zonnepanelen als platte daken.

 

De diversiteit in daken leidt tot verschillende soorten bevestigingsmaterialen en montagemogelijkheden voor zonnepanelen. Over het algemeen worden voor de montage van zonnepanelen op een schuin dak dakhaken gebruikt. Voor zonnepanelen op een plat dak daarentegen, wordt doorgaans gebruik gemaakt van lichtgewicht montagesystemen met ballast. Het is dus afhankelijk van het type dak hoe zonnepanelen worden bevestigd. We kunnen je graag per daktype uitleggen hoe de installatie precies plaatsvindt.

Voor elk dak een oplossing

Onze zonnepanelen op schuine daken worden bevestigd met bevestigingsmaterialen van het merk Van Der Valk. Dit systeem is vervaardigd uit aluminium en roestvrij staal (RVS), wat zorgt voor extra stevigheid. De verstelbare dakhaak zorgt ervoor dat de zonnepanelen perfect recht worden geïnstalleerd op jouw dak, met een strak design als resultaat. De rails worden op maat gezaagd en nauwkeurig afgewerkt. De lichte en verstelbare haken oefenen geen druk uit op de dakpannen van een schuin dak.

Bij BonGo Solar hebben we voor bijna elk type dak een passende oplossing! Door de hoge vraag naar zonnepanelen en een beperkt aantal beschikbare arbeidskrachten, kunnen we momenteel op sommige daken geen installaties uitvoeren. We willen echter benadrukken dat we in de toekomst ook op deze daken weer zonnepanelen zullen plaatsen. Als jouw dak op dit moment niet geschikt is voor installatie, raden we je aan om onze website in de gaten te houden voor de laatste updates.

We onderscheiden de volgende type daken:

Pannendak

Pannendak

Pannendaken komen veel voor in Nederland. Een groot deel van de zonnepanelen worden dus ook op pannen geplaatst. Bij de installatie van de zonnepanelen wordt de dakhaak achter de panlat geplaatst.

Golfplaten

Golfplaten

Dit type dak komt veelal voor op schuren. De rails wordt geplaatst op de gording met waveclips. Hierop wordt de rails geplaatst. In principe worden de zonnepanelen altijd landscape geplaatst.

Damwandplaten

Damwandplaten

Damwandplaten worden ook wel 'sandwich' of 'staaldak' genoemd. Deze daken zijn van staal en zie je veelal op schuren en op platte daken. We monteren de zonnepanelen met staaldakvoetjes.

Kalzipdak

Kalzipdak

Kalzip is een weersbestendig en montagevriendelijk systeem, waarmee grote overspanningen moeiteloos overbrugd kunnen worden. We monteren de zonnepanelen middels Kalzipklemmen op het dak.

PVC-dak

PVC-dak

PVC kunststof dakbedekking is de meest gebruikte kunststof voor weerbestendige daken. PVC is namelijk sterk, UV-bestendig en ozonbestendig. BonGo Solar kan hier middels föhnen zonnepanalen op installeren.

Bitumen

Bitumen

Schuin bitumen daken komen geregeld voor. Veel bedrijven kunnen hier niet goed op installeren. BonGo Solar heeft hier de oplossing voor. Dit soort daken worden geroofd. Er zijn maar weinig installateurs die dit kunnen.

Shingles

Shingles

Dakshingles zijn erg geschikt voor het waterdicht afwerken van hellende daken (carports, tuinhuizen, garages, prieeltjes, enz.). De zonnepanelen worden op dezelfde manier gemonteerd als op een bitumendak.

Benieuwd naar jouw besparing?

Doe de dakscan of vraag een offerte aan.

Huiseigenaren gingen je voor.
Nu! Goede producten, top prijzen. Bereken snel je besparing!
  • Gegarandeerd de laagste prijs
  • Binnen 2-6 weken op je dak
  • Geen aanbetaling, betaling na installatie

Rendement schuin dak

Bij een schuin dak is het optimale rendement te behalen bij een hellingshoek van 38 graden, wanneer de zonnepanelen op het zuiden zijn gericht. Echter, zelfs bij een ligging naar het oosten met een hellingshoek van 40 graden kan je nog steeds aanzienlijk rendement behalen. In een ideale situatie zou de installatie rond de 850 kWh per jaar opleveren bij een vermogen van 1000 Wp (Wattpiek).

Als de zonnepanelen pal naar het oosten gericht zijn, met een hellingshoek van 30 graden, zou je nog steeds meer dan 700 kWh per 1000 Wp geïnstalleerd vermogen kunnen opwekken. Dit toont aan dat zelfs bij verschillende oriëntaties en hellingshoeken zonnepanelen nog steeds aanzienlijke energieopbrengsten kunnen genereren.

Hier is een overzicht van de verwachte rendementen voor zonnepanelen, afhankelijk van hun ligging.

Zuiden

95% rendement

Westen

85% rendement

Oosten

85% rendement

Noorden

60% rendement