0% btw voor zonnepanelen op woningen vanaf 1 januari 2023
Bongo Solar

0% btw voor zonnepanelen op woningen vanaf 1 januari 2023

Voor de levering en installatie van zonnepanelen op of bij een woning geldt een btw-tarief van 21%. Er is een wetsvoorstel aangenomen om dit btw-tarief per 1 januari 2023 te wijzigen naar 0%. De belangrijkste veranderingen en gevolgen lees je in dit artikel: 

0% btw voor zonnepanelen op woningen vanaf 1 januari 2023

Het btw-tarief van 0% zal alleen gelden voor de levering en installatie van zonnepanelen op of bij een woning. Met een woning bedoelen we bijvoorbeeld ook een garage of schuur bij een woning en een serre of een aan- of uitbouw. En een vakantiewoning. Ook is het 0% tarief van toepassing als bijvoorbeeld een Vereniging van Eigenaren zonnepanelen koopt voor op een appartementencomplex.

Het 0%-tarief geldt ook voor bijvoorbeeld de aanleg van kabels, het montagemateriaal en zogenoemde optimizers en omvormers. En voor de aanpassing van de meterkast in verband met de aanschaf van uw zonnepanelen.

Voor andere werkzaamheden, zoals een mogelijke versteviging van het dak of installatie van een warmtepomp, blijft het btw-tarief 21% gelden.

Let op!

Koopt u een nieuwbouwwoning met zonnepanelen die ook fungeren als dakbedekking? Dit noemen we geïntegreerde zonnepanelen. Hiervoor blijft het btw-tarief van 21% gelden.

Ik ben particulier, wat betekent dit voor mij?

U betaalt vanaf 1 januari 2023 geen btw meer over de levering en installatie van uw zonnepanelen op of bij uw woning. En omdat u geen btw betaalt, hoeft u die ook niet terug te vragen. Btw terugvragen via een btw-aangifte kan dus niet meer.

Toch ziet de belastingdienst u als btw-ondernemer. Dat komt doordat u met uw zonnepanelen energie levert aan uw energiemaatschappij. Maar u hoeft dit niet te melden als btw-ondernemer als uw jaaromzet onder de € 1.800 is. Dit geldt voor de meeste particulieren, in ieder geval zolang het vermogen van hun zonnepanelen onder 10.000 Wattpiek blijft.

Komt uw jaaromzet van geleverde elektriciteit boven de € 1.800? Dan moet u zich bij de Belastingdienst aanmelden als btw-ondernemer en btw-aangifte doen. U kunt zich dan wel aanmelden voor de kleineondernemersregeling.

Ik ben ondernemer, wat betekent dit voor mij?

Worden uw zonnepanelen op of bij uw woning geplaatst? Hiervoor geldt vanaf 1 januari 2023 het 0%-tarief. U betaalt hierover dan dus geen btw en kunt die dus ook niet terugvragen. Met uw zonnepanelen levert u energie terug aan uw energiemaatschappij, en dat blijft wel een met btw belaste activiteit. Dit geeft u aan in uw btw-aangifte.

De factuurdatum bepaalt het btw-tarief

Misschien wordt (een deel van) de betaling van de zonnepanelen al in 2022 gedaan en worden ze pas geleverd in 2023. Of wordt dit jaar al een offerte gestuurd voor volgend jaar. In alle gevallen geldt: de factuurdatum is bepalend voor het btw-tarief. Ook als het gaat om een factuur voor een aanbetaling. Dus is de factuurdatum in 2022, dan is het btw-tarief 21%. En is de factuurdatum in 2023, dan is het btw-tarief 0%.

Let op!

Worden uw zonnepanelen in 2023 op of bij uw woning geïnstalleerd, maar hebt u in 2022 al een (aanbetalings)factuur gekregen met 21% btw? En gaat het niet om een nieuwbouwwoning met geïntegreerde panelen? Om btw terug te vragen, kunt u zich al in 2022 aanmelden als btw-ondernemer via de Opgaaf Zonnepaneelhouders. Na deze aanmelding krijgt u een btw-aangifte, waarmee u de btw kunt terugvragen.

Voorbeeld: de factuurdatum is in 2022, de zonnepanelen worden geplaatst in 2023

U krijgt een factuur met de datum 21 december 2022. De zonnepanelen worden op 10 januari 2023 geleverd en geïnstalleerd. U betaalt de factuur op 12 januari 2023. In dit geval geldt het btw-tarief van 21%, want de factuurdatum ligt in 2022.

Voorbeeld: de zonnepanelen zijn geplaatst in 2022, de factuurdatum is in 2023

U hebt op 1 november 2022 een offerte gekregen voor de installatie en levering van zonnepanelen. U hoefde niets aan te betalen. De zonnepanelen worden op 15 december 2022 geleverd en geïnstalleerd. De datum op de factuur die u later krijgt, is 15 januari 2023. Op die factuur is het btw-tarief 0%, want de factuurdatum ligt in 2023.

Voorbeelden: u krijgt meerdere facturen in 2022 én 2023

U bestelt zonnepanelen in november 2022. De zonnepanelen worden geleverd op 28 december 2022. De leverancier vraagt u om uiterlijk op 15 december een aanbetaling te doen. U krijgt twee facturen. De datum van de 1e factuur, voor de aanbetaling, is 1 december 2022. Op deze factuur is het btw-tarief 21%. De datum van de 2e factuur, voor de restantbetaling, is 15 januari 2023. Op deze factuur is het btw-tarief 0%.

Of u bestelt zonnepanelen in november 2022. De zonnepanelen worden geleverd op 12 januari 2023. De leverancier vraagt u om uiterlijk op 15 december een aanbetaling te doen. U krijgt 2 facturen. De datum van de 1e factuur, voor de aanbetaling, is 1 december 2022. Op deze factuur is het btw-tarief 21%. De datum van de 2e factuur, voor de restantbetaling, is 15 januari 2023. Op deze factuur is het btw-tarief 0%.

 

Bron: Belastingdienst; december 2022

Terugleveren kan! Zonnepanelen voordelig voor particulieren

17 april 2024

Als particulier mag u de energie die u zelf opwekt en niet gebruikt terugleveren. Dat blijft zo. Hierdoor bilijven zonnepanelen een goede investering en ook in de toekomst bijzonder voordelig. Bij het terugleveren van stroom heeft u met een aantal zaken en partijen te maken.

Netcongestie en de gevolgen

17 april 2024

We horen het steeds vaker. Ons stroomnet zit overvol. Er is zelfs een term voor bedacht; netcongestie. Maar wat is netcongestie nu precies? En als ons stroomnet zo vol zit, waarom hebben we dan elke dag ‘gewoon’ stroom als we dat willen, wanneer we dat willen?

Thuisbatterij in opkomst

17 april 2024

Steeds vaker wordt er gekeken naar de mogelijkheden die de thuisbatterij biedt. En dat is logisch omdat een thuisbatterij een grotere onafhankelijkheid van het stroomnet biedt. En er zijn meer ontwikkelingen die u helpen om een stabiele stroomtoevoer mogelijk te maken


Overzicht