Bespaar nog meer met zonnepanelen!

Je zonnepanelen zijn aangesloten. Met de eerste zonnestralen begin je direct al met besparen op je energierekening. Dat is mooi, maar je kan mogelijk nog méér besparen zonder dat je meer hoeft te investeren.

Bespaar nog meer met zonnepanelen!

Het kan namelijk zijn dat je energiemaatschappij de teruggeleverde energie gescheiden verrekent volgens het piek of dal tarief. Dat houdt in dat je bij teruglevering vergoed wordt voor het tarief wat op dat moment geldt.

Het vergoeden van teruggeleverde energie heet salderen. Salderen bij gescheiden verrekening kan in je voordeel werken door zoveel mogelijk elektriciteit te gebruiken tijdens de daluren. Zet bijvoorbeeld je wasmachine of vaatwasser daarom pas aan als het daltarief na 23.00 uur in gaat. Vervolgens lever je terug tijdens het piek tarief omdat je panelen dan het meeste opwekken. Omdat er doorgaans een paar cent verschil zit tussen dal- en piek tarief bespaar je zo extra. Je moet dan natuurlijk wel over een dubbele meter beschikken.

Of je een dubbele meter hebt, is nog wel een controle waard. Met de massale vervanging van de ‘draaischijf’ door de slimme meter zijn de slimme meters vaak automatisch naar een enkele meter gezet. Ook als je voor die tijd een dubbele meter had. In het display van de slimme meter kan je zien of er 2 meters actief zijn. Is dat niet het geval dan kan je energiemaatschappij op jouw verzoek een dal tarief en hoog tarief meter instellen.

Het is niet automatisch zo dat energiemaatschappijen gescheiden verrekenen. Ze mogen er namelijk ook voor kiezen om de energie die je op een dag hebt opgewekt te verrekenen met je verbruikte energie van die dag. Omdat je vrijwel altijd meer energie in de avond gebruikt houdt dat in dat je tijdens het piektarief ‘gespaarde’ energietegoed tegen dal tarief opmaakt. Dat is voor jou minder gunstig. Je energiemaatschappij kan aangeven welke verrekenmethode ze hanteren.

Zonnepanelen gunstige investering: ook met terugleveringskosten

23 februari 2024

Steeds meer energiebedrijven geven aan dat ze terugleveringskosten in rekening gaan brengen. Maar er is niets om je zorgen over te maken: investeren in zonnepanelen blijft interessant. Zelfs als er terugleveringskosten zijn. Hoe zit dit?

Eerste Kamer verwerpt wetsvoorstel; salderingsregeling blijft bestaan!

14 februari 2024

Op 13 februari 2024 heeft de Eerste Kamer het wetsvoorstel om de salderingsregeling af te bouwen verworpen. Hiermee is een einde gekomen aan een lange periode van onzekerheid. Overweeg je nu zonnepanelen aan te schaffen? Dan heb je dankzij de lage prijzen je investering al in drie terugverdiend. Met de salderingsregeling blijft je het voordeel behouden dat je ook de stroom die je niet verbruikt mag blijven terugleveren. Zo blijft iedere kilowatt uur die je opwekt bijdragen aan jouw besparing. Een zorg minder, een slimme stap vooruit. Hoe zit het?

Salderingsregeling op de weegschaal: eén partij beslist

12 februari 2024

Deze week stond de Eerste Kamer in het teken van een cruciale discussie die de toekomst van de salderingsregeling in Nederland kan veranderen. Met de stemming die komende dinsdag op de agenda staat, bevinden we ons op een kantelpunt: zal de regeling worden afgebouwd of blijft deze bestaan zoals we hem kennen? De beslissing heeft verstrekkende gevolgen voor huishoudens en de duurzaamheidsagenda van het land. In aanloop naar deze beslissende dag bieden wij een diepgaande analyse en blikken vooruit op de mogelijke uitkomsten en de impact daarvan op onze energietoekomst.


Overzicht