Bongo Solar

Gasprijzen en de komende winter – wat ga jij doen?

Het is zomer en na een periode van veel regen, laat de zon zich eindelijk zien. Niet echt een moment om na te denken over de komende winter. Toch is dat wel verstandig. De energiecrisis is namelijk nog steeds aan de gang en er wordt al gewaarschuwd voor stijgende gasprijzen. Hoe kun jij je hierop voorbereiden?

Problemen met de gasprijzen nog niet voorbij

Energiebedrijven zoals Essent en E.ON waarschuwen nu al voor de komende winter. Bij een strenge winter lopen de gasprijzen gemakkelijk weer op. Eerder deze week stegen de gasprijzen al met bijna 30 procent. Dit kwam door dreigende stakingen bij Australische energieleveranciers. Deze bedrijven leveren lng, een vloeibaar gas. De onzekerheid zorgde ervoor dat er direct prijsstijgingen zichtbaar zijn.

Erbij opgeteld zijn er problemen bij een gasleverancier in Noorwegen met de energieproductie. Dit heeft vooral te maken met vertraging bij het onderhoud.

Komende winter

We kunnen hieruit opmerken dat de energiecrisis zeker nog niet voorbij is. Het is de vraag wat het zal betekenen voor de gasprijzen de komende winter. Wordt het een strenge winter? Dan zou alleen al het gevoel van onzekerheid voor prijsstijgingen kunnen zorgen.

Vorig jaar

Afgelopen winter kwam de energiecrisis voor veel mensen onverwacht. Hun energierekening steeg zo hard, dat ze genoodzaakt waren in de kou te zitten in huis. Dat, of de hoge prijs betalen. Het zorgde ook voor een enorme run op zonnepanelen. Met alle gevolgen van dien. De wachtrijen liepen hoog op en er ontstond een tekort op installatiemateriaal zoals zonnepanelen en omvormers.

Hoe erg wordt het?

Het is moeilijk te zeggen hoe erg de gasprijzen stijgen. De markt reageert sterk op factoren die niet altijd vooraf te voorspellen zijn. Een dreigende staking, een koude winter, of misschien iets heel anders gooit roet in het eten. En dat is nog niet alles: Prinsjesdag komt er aan. De btw gaat naar alle waarschijnlijkheid omhoog. Aan het einde van het jaar gaat het energieplafond eraf. Het is een onzekere en onrustige periode, waarin de toekomst nog niet volledig vast staat.

Het is daarom slim om nu al na te denken over dit soort zaken. Hoe ga jij hier op inspelen? Kies je voor een vast energiecontract of juist een dynamisch contract? Wil jij minder gas gaan verbruiken, door bijvoorbeeld over te stappen op een airco om je woning mee te verwarmen? Heb je al eens nagedacht over zonnepanelen die de kosten van elektriciteit ook nog eens verlagen. Een airco is een ideale vervanging voor een centrale verwarming, maar alleen als de kosten daarvan niet te hoog oplopen.

Reageer op tijd

Ondanks dat het dus zomer is, is het verstandig om op tijd te reageren. Wil jij voorkomen dat je de komende winter flink moet betalen voor je energierekening? Wil je de overstap maken naar zonnepanelen? Regel dit dan op tijd. Zo kun jij nog eerder profiteren van de opgewekte energie.

Wil jij je voorbereiden op de toekomst? Ben je klaar voor zonnepanelen op jouw dak? Neem contact met ons op. Wij gaan graag voor je aan de slag!

Zonnepanelen gunstige investering: ook met terugleveringskosten

23 februari 2024

Steeds meer energiebedrijven geven aan dat ze terugleveringskosten in rekening gaan brengen. Maar er is niets om je zorgen over te maken: investeren in zonnepanelen blijft interessant. Zelfs als er terugleveringskosten zijn. Hoe zit dit?

Eerste Kamer verwerpt wetsvoorstel; salderingsregeling blijft bestaan!

14 februari 2024

Op 13 februari 2024 heeft de Eerste Kamer het wetsvoorstel om de salderingsregeling af te bouwen verworpen. Hiermee is een einde gekomen aan een lange periode van onzekerheid. Overweeg je nu zonnepanelen aan te schaffen? Dan heb je dankzij de lage prijzen je investering al in drie terugverdiend. Met de salderingsregeling blijft je het voordeel behouden dat je ook de stroom die je niet verbruikt mag blijven terugleveren. Zo blijft iedere kilowatt uur die je opwekt bijdragen aan jouw besparing. Een zorg minder, een slimme stap vooruit. Hoe zit het?

Salderingsregeling op de weegschaal: eén partij beslist

12 februari 2024

Deze week stond de Eerste Kamer in het teken van een cruciale discussie die de toekomst van de salderingsregeling in Nederland kan veranderen. Met de stemming die komende dinsdag op de agenda staat, bevinden we ons op een kantelpunt: zal de regeling worden afgebouwd of blijft deze bestaan zoals we hem kennen? De beslissing heeft verstrekkende gevolgen voor huishoudens en de duurzaamheidsagenda van het land. In aanloop naar deze beslissende dag bieden wij een diepgaande analyse en blikken vooruit op de mogelijke uitkomsten en de impact daarvan op onze energietoekomst.


Overzicht