Het wordt tropisch warm weer. Goed voor je zonnepanelen of niet?

Als je zonnepanelen hebt geïnstalleerd hoop je natuurlijk dat de zon iedere dag schijnt. Als je een goede maand hebt wek je met 10 zonnepanelen al snel genoeg energie op om met je elektrische auto vanuit Nederland naar de andere kant van Europa heen én terug te rijden.

Maar er zitten ook nadelen aan al die hitte. Te warme dagen zijn niet ideaal voor zonnepanelen. Hoe zit dit precies?

Een zonnepaneel wordt op een hete dag al snel rond de 65 graden. Dat is vooral het geval als er geen wind staat. Het zorgt ervoor dat jouw zonnepanelen tijdens deze omstandigheden dus minder presteren want: warmte is weerstand en weerstand is lage energie. Dit is natuurlijk erg zonde, maar er zijn manieren om ervoor te zorgen dat zonnepanelen minder last hebben van de warmte.

Je kunt ervoor kiezen om panelen te nemen die beter tegen de hitte kunnen. Denk bijvoorbeeld aan panelen met een witte backsheet. De materiaalkeuze van de backsheet van jouw zonnepanelen is zéér bepalend voor de levensduur. De backsheet is namelijk de eerste 'verdedigingslaag' en beschermt de zonnecellen tegen uv-straling, vocht, wind, stof, zand en verschillende mechanische invloeden.

Je hebt ook glas-glas zonnepanelen. De zonnecellen zijn ingesloten tussen twee lagen glas. Als zonnepanelen aan beide zijden van glas zijn voorzien zorgt dit voor een groot aantal voordelen, in kwaliteit, garantie en opbrengst. Glas-glas panelen werken ook beter tijdens hete omstandigheden. Naast dat glas-glas zonnepanelen er mooi uitzien leveren ze ook meer op en zijn ze dus resistent tegen allerlei weersinvloeden.

Mocht je al zonnepanelen hebben, dan hoef je je geen zorgen te maken. Je zonnestroominstallatie levert sowieso meer op als de zon schijnt. Het systeem weet precies wanneer die te warm wordt. Dus geniet van het lekkere weer en jouw opbrengst.

Heb je nog geen zonnepanelen? Doe dan snel onze dakscan om te zien wat jij kunt besparen op je energierekening!

Zonnepanelen gunstige investering: ook met terugleveringskosten

23 februari 2024

Steeds meer energiebedrijven geven aan dat ze terugleveringskosten in rekening gaan brengen. Maar er is niets om je zorgen over te maken: investeren in zonnepanelen blijft interessant. Zelfs als er terugleveringskosten zijn. Hoe zit dit?

Eerste Kamer verwerpt wetsvoorstel; salderingsregeling blijft bestaan!

14 februari 2024

Op 13 februari 2024 heeft de Eerste Kamer het wetsvoorstel om de salderingsregeling af te bouwen verworpen. Hiermee is een einde gekomen aan een lange periode van onzekerheid. Overweeg je nu zonnepanelen aan te schaffen? Dan heb je dankzij de lage prijzen je investering al in drie terugverdiend. Met de salderingsregeling blijft je het voordeel behouden dat je ook de stroom die je niet verbruikt mag blijven terugleveren. Zo blijft iedere kilowatt uur die je opwekt bijdragen aan jouw besparing. Een zorg minder, een slimme stap vooruit. Hoe zit het?

Salderingsregeling op de weegschaal: eén partij beslist

12 februari 2024

Deze week stond de Eerste Kamer in het teken van een cruciale discussie die de toekomst van de salderingsregeling in Nederland kan veranderen. Met de stemming die komende dinsdag op de agenda staat, bevinden we ons op een kantelpunt: zal de regeling worden afgebouwd of blijft deze bestaan zoals we hem kennen? De beslissing heeft verstrekkende gevolgen voor huishoudens en de duurzaamheidsagenda van het land. In aanloop naar deze beslissende dag bieden wij een diepgaande analyse en blikken vooruit op de mogelijke uitkomsten en de impact daarvan op onze energietoekomst.


Overzicht