Bongo Solar

Hoe gaan we slimmer met onze eigen opgewekte stroom om?

We verbruiken ieder jaar steeds meer stroom. Zo neemt het aantal elektrische auto’s sterk toe en kiezen steeds meer mensen voor een warmte pomp. Tegelijkertijd wekken we met z’n alleen ook meer wind- en zonne-energie op. Maar omdat we zo veel elektriciteit gebruiken kan het volgens experts nog een enorme opgave worden om het elektriciteitsnet niet te overbelasten. Het is daarom belangrijk om als particulier slimmer om te gaan met jouw stroomverbruik.

De netbeheerders investeren tot aan 2030, miljarden euro’s in het stroomnetwerk. Zo zorgen ze ervoor dat de capaciteit van het elektriciteitsnet verder wordt uitgebreid. Hiermee hopen de netbeheerders de groei in de vraag en het aanbod van elektriciteit aan te kunnen. Maar dit is volgens experts niet genoeg om het probleem op te lossen.

Volgens Han Stegeman, technologie en innovatiemanager bij de landelijke netwerkbeheerder TenneT, moeten we ook gaan proberen om het elektriciteitsverbruik te gaan sturen. Bijvoorbeeld: Als het elektriciteitsverbruik stijgt, gaat een energiecentrale harder draaien. “In de toekomst moeten we juist energie gaan gebruiken als er veel aanbod is”, legt Stegeman uit.

Het elektriciteitsnet gemoderniseerd

Het elektriciteitsnet bouwt een slim stroomnet, ook wel “smart grid” genoemd. Het hele netwerk wordt voorzien van meters sensoren, dus kortom volledig vernieuwd. De netbeheerder kan hierdoor precies zien waar een voorschot of een tekort aan stroom is. En door deze informatie kan de beheerder dit bijsturen.

Zonnig? Laat de was maar draaien!

Je kunt het elektriciteitsnet zelf ook een handje helpen. Mensen met zonnepanelen kunnen hun opgewekte stroom het best verbruiken als de zon schijnt. Zet apparaten die veel stroom gebruiken, zoals de wasmachine of de vaatwasser overdag aan.

Op dit moment leveren zonnepanelen natuurlijk ook veel meer elektriciteit, dan op bewolkte dagen of in de avond. Zo verbruik je je eigen opgewekte stroom en voorkom je dat je het net extra belast omdat je niet teruglevert. Let wel op dat er geen apparaten aan staan die je niet gebruikt om zo sluipverbruik te vermijden. Veel apparaten hebben tegenwoordig ook de mogelijkheid om vooraf te programmeren wanneer ze beginnen met draaien.

Het is ook handig om inzicht te hebben in je energieverbruik. Meten is weten!

Met zelfconsumptie of gelijktijdig verbruik haal je het meeste uit jouw zonnepanelen. Ben je benieuwd naar de opbrengst van zonnepanelen in jouw situatie?

Doe hier de dakscan en ontvang gratis & vrijblijvend persoonlijk advies en prijzen voor zonnepanelen en zie binnen een minuut wat je gaat besparen!

Zonnepanelen gunstige investering: ook met terugleveringskosten

23 februari 2024

Steeds meer energiebedrijven geven aan dat ze terugleveringskosten in rekening gaan brengen. Maar er is niets om je zorgen over te maken: investeren in zonnepanelen blijft interessant. Zelfs als er terugleveringskosten zijn. Hoe zit dit?

Eerste Kamer verwerpt wetsvoorstel; salderingsregeling blijft bestaan!

14 februari 2024

Op 13 februari 2024 heeft de Eerste Kamer het wetsvoorstel om de salderingsregeling af te bouwen verworpen. Hiermee is een einde gekomen aan een lange periode van onzekerheid. Overweeg je nu zonnepanelen aan te schaffen? Dan heb je dankzij de lage prijzen je investering al in drie terugverdiend. Met de salderingsregeling blijft je het voordeel behouden dat je ook de stroom die je niet verbruikt mag blijven terugleveren. Zo blijft iedere kilowatt uur die je opwekt bijdragen aan jouw besparing. Een zorg minder, een slimme stap vooruit. Hoe zit het?

Salderingsregeling op de weegschaal: eén partij beslist

12 februari 2024

Deze week stond de Eerste Kamer in het teken van een cruciale discussie die de toekomst van de salderingsregeling in Nederland kan veranderen. Met de stemming die komende dinsdag op de agenda staat, bevinden we ons op een kantelpunt: zal de regeling worden afgebouwd of blijft deze bestaan zoals we hem kennen? De beslissing heeft verstrekkende gevolgen voor huishoudens en de duurzaamheidsagenda van het land. In aanloop naar deze beslissende dag bieden wij een diepgaande analyse en blikken vooruit op de mogelijke uitkomsten en de impact daarvan op onze energietoekomst.


Overzicht