BonGo Solar

Leveren zonnepanelen ook voldoende op in de winter?

In de zomer straalt de zon volop en lijkt de perfecte tijd voor zonne-energie. Het is immers logisch dat met meer zon meer duurzame energie wordt opgewekt. Maar hoe zit dat in de winter? De koude maanden worden niet direct geassocieerd met zonnepanelen en duurzaamheid. En we vergeten de zonnige zomerdagen dan al weer snel. Dit roept de vraag op: leveren zonnepanelen in de winter ook daadwerkelijk energie op?

Zijn zonnepanelen in de winter wel de moeite waard?

Veel mensen denken dat zonnepanelen in de winter nauwelijks nut hebben. Dat is gelukkig niet waar! Ook in de winter schijnt de zon. De stralen zijn misschien minder fel, maar er is wel degelijk daglicht. En dat licht is voldoende om energie op te wekken.

Hoeveel kWh leveren zonnepanelen op in de winter?

De zomerperiode is veruit de beste periode om zonne-energie op te wekken. Gemiddeld genomen komt 70 procent van je jaaropbrengst uit de periode tussen maart en september. Maar de overige 30 procent wordt opgewekt tussen oktober en februari. De dagen zijn dan natuurlijk korter, dus er is minder daglicht. Maar toch wordt er ook in de winter veel energie opgewekt.

Hoeveel precies? Dat is moeilijk te zeggen. Het ligt natuurlijk aan het aantal panelen dat je hebt, de oriëntatie van je dak en de weersomstandigheden.

Zonnige, winterse dag is juist goed!

De winterperiode kent genoeg dagen waarop het zonnetje prima schijnt. Dit is juist goed voor het opwekken van zonne-energie. Sterker nog: extreem warme dagen verlagen juist de opbrengst van zonnepanelen. Elektronica functioneert in de regel vaak minder goed bij hitte. Daarom zit er in je laptop bijvoorbeeld ook een ventilator. Een koude dag, met veel zon, kan dus voor relatief meer opgewekte zonne-energie zorgen dan een bloedhete dag.

Het nut van een thuisbatterij

Profiteer vooral van die heerlijke zonnige dagen. En wek je meer op dan je verbruikt, dan kan je die energie opslaan in je eigen thuisbatterij. Ideaal voor de avond, wanneer de zon al onder is en al wat eerder de lampen aan moet doen. Met een thuisbatterij hoef je die stroom dan niet in te kopen.

Benieuwd naar alle mogelijkheden? Neem contact met ons op.

Zonnepanelen gunstige investering: ook met terugleveringskosten

23 februari 2024

Steeds meer energiebedrijven geven aan dat ze terugleveringskosten in rekening gaan brengen. Maar er is niets om je zorgen over te maken: investeren in zonnepanelen blijft interessant. Zelfs als er terugleveringskosten zijn. Hoe zit dit?

Eerste Kamer verwerpt wetsvoorstel; salderingsregeling blijft bestaan!

14 februari 2024

Op 13 februari 2024 heeft de Eerste Kamer het wetsvoorstel om de salderingsregeling af te bouwen verworpen. Hiermee is een einde gekomen aan een lange periode van onzekerheid. Overweeg je nu zonnepanelen aan te schaffen? Dan heb je dankzij de lage prijzen je investering al in drie terugverdiend. Met de salderingsregeling blijft je het voordeel behouden dat je ook de stroom die je niet verbruikt mag blijven terugleveren. Zo blijft iedere kilowatt uur die je opwekt bijdragen aan jouw besparing. Een zorg minder, een slimme stap vooruit. Hoe zit het?

Salderingsregeling op de weegschaal: eén partij beslist

12 februari 2024

Deze week stond de Eerste Kamer in het teken van een cruciale discussie die de toekomst van de salderingsregeling in Nederland kan veranderen. Met de stemming die komende dinsdag op de agenda staat, bevinden we ons op een kantelpunt: zal de regeling worden afgebouwd of blijft deze bestaan zoals we hem kennen? De beslissing heeft verstrekkende gevolgen voor huishoudens en de duurzaamheidsagenda van het land. In aanloop naar deze beslissende dag bieden wij een diepgaande analyse en blikken vooruit op de mogelijke uitkomsten en de impact daarvan op onze energietoekomst.


Overzicht