BonGo Solar

Sneeuw op zonnepanelen: en nu?

Het is winter en het sneeuwt. Een magische gebeurtenis, maar minder welkom wanneer je zonnepanelen hebt. Sneeuw op je zonnepanelen kan voor een lagere opbrengst zorgen. Wat kun je het beste doen als je sneeuw op je zonnepanelen hebt?

Prestatie zonnepanelen in de winter

Veel mensen denken dat zonnepanelen in de winter minder opleveren dan in de zomer. Dat klopt deels ook wel, want in de winter zijn er veel minder zonuren dan in de zomer. Toch heeft de zomer ook een nadeel. Elektronica kan namelijk niet zo goed tegen hitte. Echt zomerse, warme dagen zorgen dus niet perse voor meer opbrengst. Erbij opgeteld: zelfs op bewolkte dagen kan er prima zonne-energie worden opgewekt. Zonnepanelen hebben licht nodig. Dit hoeft dus geen direct zonlicht te zijn.

Sneeuw en zonnepanelen

Ligt er sneeuw op je zonnepanelen, dan zal dit zeker invloed hebben op je panelen. Sneeuw laat geen licht door, wat betekent dat er geen zonne-energie kan worden opgewekt. Toch geldt vooral in Nederland: sneeuw ligt nooit lang op de daken. Hierdoor heb je er nooit heel lang last van en valt het qua opbrengst-daling meestal ook erg mee. De sneeuw en ijs zal in veel gevallen al snel smelten, waardoor je amper zonne-energie misloopt.

Kan een zonnepaneel bevriezen?

Het is zeker mogelijk dat er een laagje ijs op je zonnepanelen komt te staan. Maar dit is niet iets om je zorgen over te maken. Je zonnepanelen zullen niet kapotvriezen of breken. Het ijs kan er prima even op blijven zitten.

Pas op met het schoonvegen van de panelen

Ligt er een flinke laag sneeuw of ijs op je zonnepanelen en wil je hier toch graag vanaf? Dan is het belangrijk om voorzichtig te werk te gaan. Zonnepanelen zijn erg kwetsbaar en raken gemakkelijk beschadigd. Gebruik daarom geen bijtende schoonmaakmiddelen, antivries of zout. Pas ook op met borstels of ijskrabbers. Ook warm water om ijs en sneeuw te verwijderen is geen goed idee. Wanneer je dit soort methodes toepast, groeit de kans dat de beschermlaag beschadigd raakt. En daar daalt het rendement door. Gebruik bij voorkeur een telescopische wisser. Deze kun je gebruiken vanaf de grond.

Let natuurlijk ook op je eigen veiligheid. Ga niet direct onder het dak staan en pas op voor vallende sneeuw. Ga ook niet zomaar een dak op dat bevroren is. Je kunt gemakkelijk vallen of uitglijden.

Hoe zit het met de kabels?

Bekabeling en de connectoren zijn geschikt voor alle weertypes. Dus ook kou, sneeuw en ijs. Het is vooral van belang hoe je zonnepanelen zijn geïnstalleerd. Zijn er bijvoorbeeld fouten gemaakt, of de verkeerde connectoren gebruikt? Dan kan vocht wel bij de elektronica komen, wat tot foutmeldingen kan zorgen bij de omvormer.

Wil jij dit soort foutmeldingen voorkomen? Kies dan voor een installateur die secuur te werk gaat. Benieuwd? Neem dan gerust contact met ons op.

Zonnepanelen gunstige investering: ook met terugleveringskosten

23 februari 2024

Steeds meer energiebedrijven geven aan dat ze terugleveringskosten in rekening gaan brengen. Maar er is niets om je zorgen over te maken: investeren in zonnepanelen blijft interessant. Zelfs als er terugleveringskosten zijn. Hoe zit dit?

Eerste Kamer verwerpt wetsvoorstel; salderingsregeling blijft bestaan!

14 februari 2024

Op 13 februari 2024 heeft de Eerste Kamer het wetsvoorstel om de salderingsregeling af te bouwen verworpen. Hiermee is een einde gekomen aan een lange periode van onzekerheid. Overweeg je nu zonnepanelen aan te schaffen? Dan heb je dankzij de lage prijzen je investering al in drie terugverdiend. Met de salderingsregeling blijft je het voordeel behouden dat je ook de stroom die je niet verbruikt mag blijven terugleveren. Zo blijft iedere kilowatt uur die je opwekt bijdragen aan jouw besparing. Een zorg minder, een slimme stap vooruit. Hoe zit het?

Salderingsregeling op de weegschaal: eén partij beslist

12 februari 2024

Deze week stond de Eerste Kamer in het teken van een cruciale discussie die de toekomst van de salderingsregeling in Nederland kan veranderen. Met de stemming die komende dinsdag op de agenda staat, bevinden we ons op een kantelpunt: zal de regeling worden afgebouwd of blijft deze bestaan zoals we hem kennen? De beslissing heeft verstrekkende gevolgen voor huishoudens en de duurzaamheidsagenda van het land. In aanloop naar deze beslissende dag bieden wij een diepgaande analyse en blikken vooruit op de mogelijke uitkomsten en de impact daarvan op onze energietoekomst.


Overzicht