BonGo Solar

Terugleveringskosten voor zonnepanelen voorkomen? Kies het modelcontract

Onlangs ontstond er onrust op de markt, omdat energieleverancier Vanderbron extra kosten in rekening brengt voor het terugleveren van energie. Maar wist je dat er een modelcontract bestaat, waardoor deze kosten niet in rekening gebracht mogen worden. Hoe zit dit?

Terugleveringskosten voor zonnepanelen voorkomen? Kies het modelcontract

Terugleveringskosten – hoe zat het ook alweer?

Omdat er veel stroom tegelijkertijd het energienet wordt opgestuurd, raakt het stroomnet overbelast. Netbeheerders maken extra kosten daardoor.  En steeds meer netbeheerders brengen extra kosten in rekening bij zonnepanelen-eigenaren.

Lees ook: Terugleveringskosten: zijn zonnepanelen nu nog wel zo slim?

 

Modelcontract

Het is goed om te weten dat elke netbeheerder verplicht is om een modelcontract aan te bieden. Dit is opgesteld door het ACM. Dit is een contract voor onbepaalde tijd en heeft dynamische tarieven. Tijdens Kamervragen over dit antwoord gaf de minister voor Klimaat en Energie aan dat er in het modelcontract geen extra kostenposten mogen staan.

Het contract wordt vaak niet standaard aangeboden bij klanten, maar een netbeheerder is wel verplicht om het modelcontract aan te bieden dat voldoet aan de voorwaarden van het ACM. De kans is groot dat je wel even moet zoeken naar dit modelcontract, maar het is er wel. Lang niet elke netbeheerder heeft dit contract namelijk toegankelijk gemaakt. Je kunt dit dus afsluiten als je geen terugleveringskosten wilt betalen.

 

Vergelijk de verschillende contractvormen goed

Controleer wel altijd goed welke contractvorm voor jou het meest interessant is. De prijzen kunnen nog best verschillen.

 

Zonnepanelen?

Ben jij geïnteresseerd in zonnepanelen? Neem dan contact met ons op.

Consumenten tevreden met opbrengst van zonnepanelen

31 oktober 2023

Uit recentelijk onderzoek blijkt dat meer dan de helft van de zonnepaneelbezitters tevreden is over de aanschaf van hun panelen. De kostenbesparing die de zonnepanelen opleveren is vele malen groter dan de terugleveringskosten. We lichten dit toe.

Stroomnet raakt steeds voller – hoe op te lossen?

03 oktober 2023

Er zijn steeds meer zonnepanelen en windmolens in Nederland. Energie die wordt opgewekt, maar niet wordt gebruikt, wordt teruggestuurd op het elektriciteitsnet. Hierdoor raakt het elektriciteitsnet overbelast en zijn er steeds meer gebieden waar bijvoorbeeld bedrijven lang moeten wachten op een nieuwe aansluiting, op het moment dat ze veel stroom verbruiken. Onze kabels kunnen de hoeveelheid energie moeilijk aan en het is tijdrovend om het elektriciteitsnet overal uit te breiden.

Prinsjesdag: hoe zit het met de salderingsregeling?

19 september 2023

Ieder jaar wordt tijdens Prinsjesdag de rijksbegroting voor het komende jaar aangekondigd. Wat is er vandaag aangekondigd? Wat kunnen we de komende tijd verwachten? En vooral belangrijk: blijft de salderingsregeling bestaan?De salderingsregeling houdt in dat de energie die je aan het stroomnet teruglevert, wordt verrekend met je energierekening, wat het rendement van zonnepanelen versnelt.


Overzicht