BonGo Solar

Terugleveringskosten voor zonnepanelen voorkomen? Kies het modelcontract

Onlangs ontstond er onrust op de markt, omdat energieleverancier Vanderbron extra kosten in rekening brengt voor het terugleveren van energie. Maar wist je dat er een modelcontract bestaat, waardoor deze kosten niet in rekening gebracht mogen worden. Hoe zit dit?

Terugleveringskosten voor zonnepanelen voorkomen? Kies het modelcontract

Terugleveringskosten – hoe zat het ook alweer?

Omdat er veel stroom tegelijkertijd het energienet wordt opgestuurd, raakt het stroomnet overbelast. Netbeheerders maken extra kosten daardoor.  En steeds meer netbeheerders brengen extra kosten in rekening bij zonnepanelen-eigenaren.

Lees ook: Terugleveringskosten: zijn zonnepanelen nu nog wel zo slim?

 

Modelcontract

Het is goed om te weten dat elke netbeheerder verplicht is om een modelcontract aan te bieden. Dit is opgesteld door het ACM. Dit is een contract voor onbepaalde tijd en heeft dynamische tarieven. Tijdens Kamervragen over dit antwoord gaf de minister voor Klimaat en Energie aan dat er in het modelcontract geen extra kostenposten mogen staan.

Het contract wordt vaak niet standaard aangeboden bij klanten, maar een netbeheerder is wel verplicht om het modelcontract aan te bieden dat voldoet aan de voorwaarden van het ACM. De kans is groot dat je wel even moet zoeken naar dit modelcontract, maar het is er wel. Lang niet elke netbeheerder heeft dit contract namelijk toegankelijk gemaakt. Je kunt dit dus afsluiten als je geen terugleveringskosten wilt betalen.

 

Vergelijk de verschillende contractvormen goed

Controleer wel altijd goed welke contractvorm voor jou het meest interessant is. De prijzen kunnen nog best verschillen.

 

Zonnepanelen?

Ben jij geïnteresseerd in zonnepanelen? Neem dan contact met ons op.

Zonnepanelen gunstige investering: ook met terugleveringskosten

23 februari 2024

Steeds meer energiebedrijven geven aan dat ze terugleveringskosten in rekening gaan brengen. Maar er is niets om je zorgen over te maken: investeren in zonnepanelen blijft interessant. Zelfs als er terugleveringskosten zijn. Hoe zit dit?

Eerste Kamer verwerpt wetsvoorstel; salderingsregeling blijft bestaan!

14 februari 2024

Op 13 februari 2024 heeft de Eerste Kamer het wetsvoorstel om de salderingsregeling af te bouwen verworpen. Hiermee is een einde gekomen aan een lange periode van onzekerheid. Overweeg je nu zonnepanelen aan te schaffen? Dan heb je dankzij de lage prijzen je investering al in drie terugverdiend. Met de salderingsregeling blijft je het voordeel behouden dat je ook de stroom die je niet verbruikt mag blijven terugleveren. Zo blijft iedere kilowatt uur die je opwekt bijdragen aan jouw besparing. Een zorg minder, een slimme stap vooruit. Hoe zit het?

Salderingsregeling op de weegschaal: eén partij beslist

12 februari 2024

Deze week stond de Eerste Kamer in het teken van een cruciale discussie die de toekomst van de salderingsregeling in Nederland kan veranderen. Met de stemming die komende dinsdag op de agenda staat, bevinden we ons op een kantelpunt: zal de regeling worden afgebouwd of blijft deze bestaan zoals we hem kennen? De beslissing heeft verstrekkende gevolgen voor huishoudens en de duurzaamheidsagenda van het land. In aanloop naar deze beslissende dag bieden wij een diepgaande analyse en blikken vooruit op de mogelijke uitkomsten en de impact daarvan op onze energietoekomst.


Overzicht