Wat wordt de nieuwe salderingsregeling vanaf 2025?
salderingsregeling 2025

Wat wordt de salderingsregeling vanaf 2025?

Ben jij een kleinverbruiker en heb je zonnepanelen? Mooi! Dan profiteer je momenteel van de salderingsregeling. Deze regeling stelt kleinverbruikers namelijk in staat om de zelf opgewekte stroom terug te leveren aan het net en deze te verrekenen met de energierekening. Kortom, dat is geld verdienen met je zonnepanelen. Echter, het kabinet heeft plannen om deze salderingsregeling vanaf 2025 af te bouwen. Omdat het net de hoeveelheid zonnestroom niet kan bolwerken. Dit zou gaan betekenen dat slechts een deel van de teruggeleverde stroom nog verrekend mag worden met het verbruik.

Wat wordt de salderingsregeling vanaf 2025?

Wat is salderen ook alweer?

Salderen is het proces waarbij je de opgewekte energie die je zelf niet direct verbruikt, automatisch teruglevert aan het elektriciteitsnet. Geld verdienen met je zonnepanelen. Op je energierekening wordt vermeld hoeveel stroom je hebt teruggeleverd en hoeveel stroom je het afgelopen jaar hebt verbruikt. Bij de jaarlijkse afrekening wordt de opgewekte energie verrekend met het verbruik, wat resulteert in een saldering. Daarnaast ontvang je een terugleververgoeding voor de overtollige opgewekte stroom die je teruglevert. Het verschil tussen teruglevering en saldering wordt uitgelegd in een ander artikel.

 

Hoe is de salderingsregeling in 2023?

Voor huiseigenaren met zonnepanelen is de huidige salderingsregeling van 2023 gunstig. Het stelt jou in staat om de jaarlijks teruggeleverde stroom aan het energienet te salderen, wat betekent dat deze stroom wordt afgetrokken van de stroom die je afneemt van je energieleverancier. Mooi toch! Hierbij ontvangen je eigenlijk hetzelfde energietarief als het huidige stroomtarief voor de gesaldeerde stroom. Er is echter een maximumlimiet, waarbij je niet meer stroom kunt salderen dan je zelf verbruikt. Als je meer stroom opwekt dan je verbruikt, ontvang je een terugleververgoeding voor de overtollige stroom die je teruglevert aan het net.

 

De salderingsregeling in 2025

Als de plannen van het kabinet door gaan, dan zal per 1 januari 2025 de salderingsregeling jaarlijks worden afgebouwd. Tot en met 2024 kun je nog volledig (100%) de stroom die je opwekt salderen. In 2025 en 2026 wordt dit percentage teruggebracht naar 64%. Vervolgens zal de salderingsregeling jaarlijks met 9% worden afgebouwd tot en met 2030. Vanaf 2031 is het niet meer mogelijk om zelf opgewekte stroom te salderen, maar je kunt wel nog de overtollige stroom terugleveren aan het net.

 

De salderingsregeling in 2031

Vanaf 1 januari 2031 wordt de salderingsregeling volledig afgebouwd, wat betekent dat je geen gebruik meer kunt maken van saldering om je opgewekte stroom te verrekenen met je verbruik. In plaats daarvan ontvang je een terugleververgoeding voor de stroom die je aan het net levert. Deze vergoeding wordt toegepast in plaats van het direct aftrekken van de opgewekte stroom van je energierekening. Deze nieuwe regeling is van kracht voor iedereen, ongeacht of je al zonnepanelen hebt of van plan bent ze aan te schaffen.

 

Blijven zonnepanelen een goede investering?

Hoewel de salderingsregeling wordt afgebouwd, blijven zonnepanelen ook na 2025 interessant. Voor de stroom die je niet meer mag salderen, ontvang je een terugleververgoeding in plaats van dat deze van je energierekening wordt afgetrokken. Deze verandering heeft alleen betrekking op de energie die je daadwerkelijk via je energieleverancier verrekent en heeft geen invloed op de energie die je direct zelf verbruikt. Na het afschaffen van de salderingsregeling wordt het juist extra belangrijk om de zelfopgewekte energie op de momenten waarop je deze produceert zelf te verbruiken. Bijvoorbeeld door 's middags je elektrische auto of accu op te laden in plaats van 's avonds. Op deze manier maak je geen gebruik van saldering, maar verbruik je de zelfopgewekte stroom achter de meter.

 

Wat is de terugverdientijd van zonnepanelen?

Het rendement van zonnepanelen blijft gunstig, zelfs zonder de salderingsregeling. TNO heeft onderzoek gedaan naar de effecten van de afgebouwde salderingsregeling op de terugverdientijd van zonnepanelen. Bij een afbouwregeling waarbij het salderen in 2025 direct wordt teruggebracht naar 0%, bedraagt de terugverdientijd in 2022 zo een 5,5 jaar. Dit stijgt naar 8,7 jaar in 2025 en daalt vervolgens naar 7,0 jaar tegen 2030. De terugverdientijd van zonnepanelen is ook afhankelijk van andere variabelen, zoals de ontwikkeling van de stroomprijs en de aanschafprijs van zonnepanelen.

 

Wat zijn de voordelen van zonnepanelen?

Het blijft lonend om te investeren in zonnepanelen, zelfs zonder de salderingsregeling. Met zonnepanelen kun je jaarlijks besparen op je energierekening, stijgt de waarde van je huis wanneer je zonnepanelen op het dak installeert én draag je jouw paneeltje bij aan het milieu. 

 

Meer weten over de plannen van het kabinet? 

Lees dan verder op de website van het Rijk: link

Terugleveren kan! Zonnepanelen voordelig voor particulieren

17 april 2024

Als particulier mag u de energie die u zelf opwekt en niet gebruikt terugleveren. Dat blijft zo. Hierdoor bilijven zonnepanelen een goede investering en ook in de toekomst bijzonder voordelig. Bij het terugleveren van stroom heeft u met een aantal zaken en partijen te maken.

Netcongestie en de gevolgen

17 april 2024

We horen het steeds vaker. Ons stroomnet zit overvol. Er is zelfs een term voor bedacht; netcongestie. Maar wat is netcongestie nu precies? En als ons stroomnet zo vol zit, waarom hebben we dan elke dag ‘gewoon’ stroom als we dat willen, wanneer we dat willen?

Thuisbatterij in opkomst

17 april 2024

Steeds vaker wordt er gekeken naar de mogelijkheden die de thuisbatterij biedt. En dat is logisch omdat een thuisbatterij een grotere onafhankelijkheid van het stroomnet biedt. En er zijn meer ontwikkelingen die u helpen om een stabiele stroomtoevoer mogelijk te maken


Overzicht