Zonnepanelen op een woonboot of woonark, kan dat?
Bongo Solar

Zonnepanelen op een woonboot of woonark, kan dat?

Zonnepanelen alleen op gebouwen? Welnee! Een woonboot of woonark is daar ook heel geschikt voor. Ze hebben namelijk een plat dak en liggen ook nog eens vaak vol in de zon. Hoe zit dit? Welke mogelijkheden zijn er voor jouw situatie? 

Zonnepanelen op een woonboot of woonark, kan dat?

Zonnepanelen op een woonboot 

Of je nou een woonboot, woonark of woonschip hebt: zonnepanelen zijn zeker mogelijk. Het platte dak is zeer geschikt om de panelen op te plaatsen. Ben je zelf eigenaar van de boot? Dan kun je direct zonnepanelen laten installeren. Huur je de boot? Dan moet je eerst toestemming krijgen van de verhuurder.  

Zijn er genoeg zonuren? 

Veel woonboten liggen goed in de zon. Ze kunnen dus direct zonne-energie opwekken. Ligt die van jou deels in de schaduw? Dan betekent het nog niet dat zonnepanelen meteen onmogelijk zijn. Er zijn genoeg manieren om toch de maximale opbrengst uit je panelen halen. Bijvoorbeeld door te kiezen voor Power Optimizers van het bedrijf SolarEdge. Deze zorgen ervoor dat ieder paneel afzonderlijk van elkaar het beste presteert. Ook wanneer deze gedeeltelijk in de schaduw liggen.  

Ligt jouw woonark vooral in de schaduw? Dan wordt het waarschijnlijk een stuk minder interessant om zonnepanelen te plaatsen.  

Twijfel je of het bij jou geschikt is? Neem gerust contact met ons op, dan kijken wij met je mee naar jouw situatie.  

Hoe zit het met het gewicht? 

Een dak van een woonboot of woonark is niet altijd even stevig als dat van een gebouw. Daar moet natuurlijk wel rekening mee gehouden worden. Er mogen nooit gevaarlijke situaties ontstaan, zoals een dak dat instort. Ook wil je niet dat panelen wegwaaien, omdat er te weinig ballast is. Daarom moet er altijd worden gekeken naar de draagkracht van je dak. Laat dit door een ervaren installateur controleren, zodat er een oplossing geboden wordt die past bij de woonark.  

Wat kosten de zonnepanelen? 

Elke woonboot of woonark is anders. Op de ene woonark kunnen minstens vijftien panelen, terwijl er op een ander maar acht geplaatst kunnen worden. Hoeveel panelen er worden geplaatst is dus van tevoren moeilijk in te schatten. Ook moet er een besluit komen over het merk panelen en het merk omvormer. Het is daardoor moeilijk om in te schatten.  

Twee woonarken in Amsterdam 

BonGo Solar mocht twee woonarken in Amsterdam voorzien van zonnepanelen. De ene dichtbij het centrum van Amsterdam met 8 zonnepanelen met 430 wattpiek en micro-omvormers van Enphase.  

De ander aan het Zijkanaal met 9 zonnepanelen met 410 wattpiek en micro-omvormers van Enphase. 

‘Ik deed bij drie installateurs een prijsopgave, maar kreeg geen reactie. Toen hoorde ik via via over BonGo Solar. Ik ontving de offerte al binnen twee werkdagen. Erg tevreden over het resultaat.’ 

De heer Slik, Amsterdam 

 

Kies voor duurzaam – ook op het water 

We moeten vergroenen om de klimaatdoelstellingen te halen. Uiteindelijk wil de overheid in 2030 van fossiele brandstoffen af. We moeten dus zelfvoorzienend worden. Voor je energierekening is het ook voordeliger om te vergroenen. Niet alleen nu, maar zeker ook in de toekomst.  

Benieuwd naar de mogelijkheden? 

We hebben bij BonGo Solar ruime ervaring met het installeren van zonnepanelen op daken van woonarken en we delen deze ervaring graag met jou. Ben je benieuwd geworden? Neem dan contact met ons op!  

Terugleveren kan! Zonnepanelen voordelig voor particulieren

17 april 2024

Als particulier mag u de energie die u zelf opwekt en niet gebruikt terugleveren. Dat blijft zo. Hierdoor bilijven zonnepanelen een goede investering en ook in de toekomst bijzonder voordelig. Bij het terugleveren van stroom heeft u met een aantal zaken en partijen te maken.

Netcongestie en de gevolgen

17 april 2024

We horen het steeds vaker. Ons stroomnet zit overvol. Er is zelfs een term voor bedacht; netcongestie. Maar wat is netcongestie nu precies? En als ons stroomnet zo vol zit, waarom hebben we dan elke dag ‘gewoon’ stroom als we dat willen, wanneer we dat willen?

Thuisbatterij in opkomst

17 april 2024

Steeds vaker wordt er gekeken naar de mogelijkheden die de thuisbatterij biedt. En dat is logisch omdat een thuisbatterij een grotere onafhankelijkheid van het stroomnet biedt. En er zijn meer ontwikkelingen die u helpen om een stabiele stroomtoevoer mogelijk te maken


Overzicht