De BTW op zonnepanelen verdwijnt. Wat is het voordeel?

Nadat je zonnepanelen hebt aangeschaft, kun je de betaalde BTW over de zonnestroominstallatie terugvorderen. Talloze particulieren hebben jarenlang profijt gehad van deze gunstige maatregel.
In veel gevallen wordt er in de offerte al rekening gehouden met de BTW teruggave zodat het voor jou als koper duidelijk is wat je werkelijke investering is. Je betaalt dus nu al geen BTW.

Update: Sinds 1 januari 2023 is het BTW-tarief gewijzigd naar 0%. De belangrijkste veranderingen en gevolgen lees je hier.

Waarom dan toch deze wijziging en wat is het voordeel?
Nu is het zo dat alleen bij de eerste aanschaf van zonnepanelen het mogelijk is BTW terug te vragen. Dus ga je verhuizen en wil je op je nieuwe woning ook zonnepanelen plaatsen, dan kan er geen BTW worden teruggevorderd onder dezelfde naam. Hetzelfde geldt voor degene die zijn installatie wil uitbreiden om nog meer energie te kunnen opwekken. Voor een uitbreiding van een zonnestroominstallatie kan ook geen BTW worden teruggevraagd.

Het belangrijkste voordeel van 0% BTW op zonnepanelen is dat het een boel rompslomp en onduidelijkheid wegneemt. In de meeste gevallen wordt voor de teruggave gebruik gemaakt van de klein ondernemers regeling (KOR). Simpel gezegd word je als koper voor de Belastingdienst even als ondernemer aangezien. Daarbij moet de tenaamstelling van de overeenkomst wel gelijk zijn aan de tenaamstelling van de contracthouder bij de energiemaatschappij.
Het omzetten, aanmelden, afmelden leidt nogal eens tot verwarring en wordt soms ook vergeten.

Ondernemers moeten in principe de BTW terugvragen via de BTW-aangifte die ze normaalgesproken al doen. Of dat toegestaan is, is afhankelijk van de rechtsvorm van de onderneming. Ook dit zorgt voor onduidelijkheden. Zodra de 21% BTW op zonnepanelen verdwijnt is ook dit ingewikkelde proces niet meer nodig. Voordelig voor de overheid én de koper!

Met ingang van de nieuwe maatregel is de verwachting dat vanaf 1 januari 2023 de huidige regeling die BTW teruggave mogelijk maakt zal verdwijnen. De lidstaten zijn vrij om van deze mogelijkheid gebruik te maken. Onze staatsecretaris Van Rijn heeft aangegeven van plan te zijn om de BTW op zonnepanelen te verlagen naar 0%.

Zonnepanelen gunstige investering: ook met terugleveringskosten

23 februari 2024

Steeds meer energiebedrijven geven aan dat ze terugleveringskosten in rekening gaan brengen. Maar er is niets om je zorgen over te maken: investeren in zonnepanelen blijft interessant. Zelfs als er terugleveringskosten zijn. Hoe zit dit?

Eerste Kamer verwerpt wetsvoorstel; salderingsregeling blijft bestaan!

14 februari 2024

Op 13 februari 2024 heeft de Eerste Kamer het wetsvoorstel om de salderingsregeling af te bouwen verworpen. Hiermee is een einde gekomen aan een lange periode van onzekerheid. Overweeg je nu zonnepanelen aan te schaffen? Dan heb je dankzij de lage prijzen je investering al in drie terugverdiend. Met de salderingsregeling blijft je het voordeel behouden dat je ook de stroom die je niet verbruikt mag blijven terugleveren. Zo blijft iedere kilowatt uur die je opwekt bijdragen aan jouw besparing. Een zorg minder, een slimme stap vooruit. Hoe zit het?

Salderingsregeling op de weegschaal: eén partij beslist

12 februari 2024

Deze week stond de Eerste Kamer in het teken van een cruciale discussie die de toekomst van de salderingsregeling in Nederland kan veranderen. Met de stemming die komende dinsdag op de agenda staat, bevinden we ons op een kantelpunt: zal de regeling worden afgebouwd of blijft deze bestaan zoals we hem kennen? De beslissing heeft verstrekkende gevolgen voor huishoudens en de duurzaamheidsagenda van het land. In aanloop naar deze beslissende dag bieden wij een diepgaande analyse en blikken vooruit op de mogelijke uitkomsten en de impact daarvan op onze energietoekomst.


Overzicht