BonGo Solar

Fabel: zonder geschikt dak geen zonnestroom

Om optimaal gebruik te maken van je zonnepanelen, en daarmee dus een zo hoog mogelijk rendement te behalen, moeten de zonnepanelen in de juiste positie op het dak geplaatst worden. Zo behalen zonnepanelen die op het zuiden gericht zijn een hoger rendement. Maar zelfs zonder geschikt dak kun je gebruik maken van zonnepanelen. Hiervoor zijn meerdere opties mogelijk.

Als eerste dien je natuurlijk te bepalen of jouw dak geschikt is voor zonnepanelen. De hoeveelheid zonnepanelen en de hellingshoek waarin je deze kunt plaatsen, is afhankelijk van je dak en van de grootte ervan. Zo heb je bij een schuin dak minder hellingshoek mogelijkheden dan bij een plat dak.

Ongeschikte daken

Maar helaas kan het ook zo zijn dat een dak ongeschikt is voor zonnepanelen. Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer de zonnepanelen in een dusdanige hellingshoek geplaatst moeten worden dat het rendement zeer laag is. Hetzelfde geldt voor daken waar te veel schaduwpunten op vallen door bijvoorbeeld omliggend groen of huizen. Ook hierdoor is het rendement dan te laag om het plaatsen van zonnepanelen lucratief te maken.

Toch groene stroom gebruiken

Om toch gebruik te kunnen maken van groene en duurzame stroom, zijn er meerdere oplossingen. Zo kunnen zonnepanelen bijvoorbeeld ook op carports geplaatst worden. Is er rondom het huis echt geen oppervlak waarop de zonnepanelen geïnstalleerd kunnen worden? Dan kunnen deze ook in een veld geplaatst worden. Een vergelijkbare mogelijkheid is om aandelen te kopen in een zogenaamd ‘zonnepark’. In een dergelijk veld zijn de zonnepanelen al geplaatst en koopt men slechts een aandeel ervan.
Het is ook mogelijk om mee te doen met initiatieven waarbij de zonnepanelen op een ander (geschikt) dak liggen, maar beide particuliere partijen gebruik kunnen maken van de duurzame stroom. Op deze manier koopt u de stroom van een huishouden dat teveel stroom opwekt om zelf te gebruiken.

Bereken eenvoudig hoeveel je kan besparen

Of je nu zonnepanelen wilt kopen of financieren, met zonnepanelen kies je niet alleen voor een duurzame oplossing, je bespaart ook op je energiekosten. Wat zonnepanelen precies opleveren is per situatie verschillend. Onder meer de omliggende schaduwpunten en de ligging van het dak bepalen jouw besparing.

Ben je benieuwd naar de opbrengst van zonnepanelen in je situatie? Doe hier de dakscan en ontvang gratis & vrijblijvend persoonlijk advies en prijzen voor zonnepanelen en zie binnen een minuut wat je gaat besparen!

Zonnepanelen gunstige investering: ook met terugleveringskosten

23 februari 2024

Steeds meer energiebedrijven geven aan dat ze terugleveringskosten in rekening gaan brengen. Maar er is niets om je zorgen over te maken: investeren in zonnepanelen blijft interessant. Zelfs als er terugleveringskosten zijn. Hoe zit dit?

Eerste Kamer verwerpt wetsvoorstel; salderingsregeling blijft bestaan!

14 februari 2024

Op 13 februari 2024 heeft de Eerste Kamer het wetsvoorstel om de salderingsregeling af te bouwen verworpen. Hiermee is een einde gekomen aan een lange periode van onzekerheid. Overweeg je nu zonnepanelen aan te schaffen? Dan heb je dankzij de lage prijzen je investering al in drie terugverdiend. Met de salderingsregeling blijft je het voordeel behouden dat je ook de stroom die je niet verbruikt mag blijven terugleveren. Zo blijft iedere kilowatt uur die je opwekt bijdragen aan jouw besparing. Een zorg minder, een slimme stap vooruit. Hoe zit het?

Salderingsregeling op de weegschaal: eén partij beslist

12 februari 2024

Deze week stond de Eerste Kamer in het teken van een cruciale discussie die de toekomst van de salderingsregeling in Nederland kan veranderen. Met de stemming die komende dinsdag op de agenda staat, bevinden we ons op een kantelpunt: zal de regeling worden afgebouwd of blijft deze bestaan zoals we hem kennen? De beslissing heeft verstrekkende gevolgen voor huishoudens en de duurzaamheidsagenda van het land. In aanloop naar deze beslissende dag bieden wij een diepgaande analyse en blikken vooruit op de mogelijke uitkomsten en de impact daarvan op onze energietoekomst.


Overzicht