Redt Nederland dankzij de groei in zonnepanelen de klimaatdoelen van 2030?

Nederland is de koploper van zonnepanelen-energie. Momenteel telt ons land ruim anderhalf miljoen woningen met zonnepanelen, zegt Techniek Nederland. Dat betekent dat een op de vijf huizen, panelen op het dak heeft. In 2020 kwam 6,6 procent van alle stroom in Nederland  van zonnepanelen. Nu is dat al 9,6 procent volgens de gegevens van Energieopwek.nl. Maar is deze aanhoudende groei in zonnepanelen genoeg om de klimaatdoelen van 2030 te halen? 

Redt Nederland dankzij de groei in zonnepanelen de klimaatdoelen van 2030?

Het aantal moet groeien 

De groei van duurzame energie in Nederland is hard nodig. Uit de nieuwste berekening van het Plan bureau voor de leefomgeving blijkt dat de CO2-uitstoot in 2030 met 39 tot 50 procent zal zijn gedaald ten opzichte van 1990. Dat is een iets betere score dan vorig jaar, toen nog een daling van 38 tot 48 procent werd voorspeld. Het klimaatdoel voor 2030 is een uitstootdaling van 55 tot 60 procent. Om op koers te blijven moeten steeds meer mensen in Nederland verduurzamen. Dit betekent dat we met z’n allen moeten investeren in duurzame energie. Zo zijn er ook plannen om de (hybride) warmtepomp te verplichten en zijn maatregelen te verwachten om compleet onafhankelijk van het gas te worden.  

Zonnepanelen gaan een belangrijke rol spelen in het snel verduurzamen van je huis. En het is ook nogeens goed voor de portemonnee, want de stroomprijzen gaan met een snel tempo omhoog! "Wij hebben minder zon en ruimte voor zonnepanelen dan veel andere landen. We zijn daarom voor veel mensen een onverwachte koploper", zegt Wim Sinke, voormalig hoogleraar zonne-energie aan de Universiteit van Amsterdam. Tien jaar geleden stonden we veel lager in de ranglijsten. Maar we hebben van ons nadeel een voordeel gemaakt en zijn daardoor juist erg creatief geworden met de ruimte die we hebben." 

Zonnepanelen plan 

De meeste Nederlanders zijn goed op weg. Dit komt vooral omdat de Nederlandse bevolking erg betrokken is en wil werken aan een betere toekomst. Tussen 2017 en 2021 nam het totale aantal zonnepanelen in Nederland elk jaar met ongeveer 50 procent toe. Als we dat tempo zouden volhouden, dan wekken we in 2026 in de zomer voldoende op om aan de totale energievraag van dat moment te voorzien. En als we kijken naar Europa dan is het mogelijk om 25% van de totale stroombehoefte in te vullen met zonnestroom. 

Maar zou zonne-energie nog meer kunnen bijdragen aan het bereiken van de duurzaamheidsdoelstellingen? Als zonne-energie ingezet wordt als middel om de energietransitie in te zetten is dat zeker het geval. Daarom is de groei nog lang niet voorbij, denkt energie-expert Thijs ten Brinck. "Elk extra paneel spaart 40 kuub gas."Een bijkomend effect van de vervanging van gas voor elektrische alternatieven voor bijvoorbeeld koken of verwarming. 

Iedereen geschikt 

Verder wil het kabinet stimuleren dat daken die nu niet geschikt zijn voor zonnepanelen, geschikt gemaakt gaan worden. Dit betekent dat er waarschijnlijk een compensatieregeling zal komen voor de  aanpassingen aan het dak of voor het gebruiken van lichtgewicht panelen. Zo'n 60 procent van de grote daken lijkt nu 'draagkrachtproblemen' te hebben, maar het grootste deel daarvan kan met relatief kleine investeringen er alsnog voor zorgen dat het dak wel geschikt wordt voor zonnepanelen.   

Dat er meer zonnepanelen geïnstalleerd moeten worden om aan de klimaatdoelen te voldoen, is dus duidelijk. Zonnepanelen zijn niet alleen interessant omdat ze de hoge energierekening omlaaghalen. Het is een fijn gevoel dat je zelf je stroom opwekt. Ze leveren de energie voor bijvoorbeeld jouw warmtepomp of inductiekookplaat. Daarnaast stijgt de waarde van jouw huis als je zonnepanelen op je dak hebt. En natuurlijk stoten zonnepanelen geen C02 uit. Je kiest zonne-energie niet alleen voor jezelf maar ook voor de aarde. Je kunt altijd kijken wat er mogelijk is op jouw dak en natuurlijk in je eigen huis.  Als steeds meer mensen de stappen neemt om duurzamer te gaan wonen komen we dichter bij een groene toekomst.  

Meer lezen over zonnepanelen en de aanschaf hiervan? Lees dan onze blog via https://www.bongosolar.nl/nieuws-en-blogs/top-10-tips-voor-de-aanschaf-van-zonnepanelen/  

 

Zonnepanelen gunstige investering: ook met terugleveringskosten

23 februari 2024

Steeds meer energiebedrijven geven aan dat ze terugleveringskosten in rekening gaan brengen. Maar er is niets om je zorgen over te maken: investeren in zonnepanelen blijft interessant. Zelfs als er terugleveringskosten zijn. Hoe zit dit?

Eerste Kamer verwerpt wetsvoorstel; salderingsregeling blijft bestaan!

14 februari 2024

Op 13 februari 2024 heeft de Eerste Kamer het wetsvoorstel om de salderingsregeling af te bouwen verworpen. Hiermee is een einde gekomen aan een lange periode van onzekerheid. Overweeg je nu zonnepanelen aan te schaffen? Dan heb je dankzij de lage prijzen je investering al in drie terugverdiend. Met de salderingsregeling blijft je het voordeel behouden dat je ook de stroom die je niet verbruikt mag blijven terugleveren. Zo blijft iedere kilowatt uur die je opwekt bijdragen aan jouw besparing. Een zorg minder, een slimme stap vooruit. Hoe zit het?

Salderingsregeling op de weegschaal: eén partij beslist

12 februari 2024

Deze week stond de Eerste Kamer in het teken van een cruciale discussie die de toekomst van de salderingsregeling in Nederland kan veranderen. Met de stemming die komende dinsdag op de agenda staat, bevinden we ons op een kantelpunt: zal de regeling worden afgebouwd of blijft deze bestaan zoals we hem kennen? De beslissing heeft verstrekkende gevolgen voor huishoudens en de duurzaamheidsagenda van het land. In aanloop naar deze beslissende dag bieden wij een diepgaande analyse en blikken vooruit op de mogelijke uitkomsten en de impact daarvan op onze energietoekomst.


Overzicht