12-10-2022

Helpen zonnepanelen ons de winter door?

Energie experts verwachten dat de komende twee winters spannend worden in verband met alle gastekorten. Maar er zijn oplossingen om deze winters door te komen. Naast de windmolens op het land is er een razend snelle toename van zonnepanelen. Dit betekent dat de zon en de wind samen al over enkele jaren de belangrijkste elektriciteitsbron worden. Maar kunnen we met alleen Zonne energie ook de winter doorkomen?

Helpen zonnepanelen ons de winter door?

 Meer groene stroom

Op het moment zijn de gasopslagen nog grotendeels gevuld, en als de temperatuur een beetje mee zit dan zullen we de komende winter prima doorkomen. Helaas denken energie experts dat de winters van 2023 en 2024 wel problemen gaan veroorzaken. Als het Russisch gas op is moeten er toch andere manieren zijn om je huis op te warmen?

Door de energiecrisis merken we hoe belangrijk het is als Nederland al een stuk verder zou zijn in de transitie. Als dat zo was geweest waren we nu minder afhankelijk van andere landen en zouden we nu al aan het genieten zijn van lagere stroomprijzen. Helaas zijn we hier dus nog niet, maar het komt wel steeds dichterbij.

Er is een energiebron die op zeer korte termijn flink kan gaan groeien: Zonne-energie! “Als we in de komende 12 maanden met heel Nederland verduurzamen en zo’n 250.000 woningen zonnepanelen geven. Dan wordt onze aardgasbehoefte steeds kleiner” zegt Martien Visser van de Hanze hogeschool Groningen. “Dit is nog lang niet genoeg maar wel een stap in de goede richting.”

Hoe presteren panelen in de winter?

Zonnepanelen zullen een grote rol gaan spelen voor het opwekken van energie in je huis, ook in de winter. Sommige mensen denken dat zonnepanelen een stuk minder voordelig zijn in de winter en weinig opbrengsten genereren. Dit is alles behalve waar. Zonnepanelen zijn juist ook rendabel tijdens koudere maanden omdat panelen beter werken tijdens lagere temperaturen. Als zonnepanelen te warm worden zal er al snel een deel van de opbrengst verloren gaan. Het is dus ook niet gek dat je op een zonnige winterdag hogere opbrengsten hebt dan op een snikhete dag in de zomer. Een zonnesysteem draait op zon en niet op warmte.

De zon staat wel wat lager en je kunt te maken krijgen met meer schaduwvorming maar dat betekent niet dat het geen zin in heeft om in de winter zonnepanelen op je te hebben.

Daarnaast zijn er ook andere duurzame mogelijkheden om de winter goed door te komen. Denk bijvoorbeeld aan het goed isoleren van je huis en warmte pompen. Jaarlijks komen er 400.000 warmtepompen bij. Dus over 20 jaar zie je bij bijna ieder huis een aantal panelen op het dak en een warmtepomp. Een warmtepomp werkt op elektriciteit. Dan is het wel zo prettig dat je dit zelf hebt opgewekt.

Doe jij mee?

Ben je van plan om mee te doen met de energietransitie in Nederland? Investeer dan in een aantal zonnepanelen om zo je eigen duurzame stroom op te wekken.  Het moment dat de lampen weer eerder aangaan en de dagen korter worden, is het ideale moment dat zonnepanelen het best tot hun recht komen. Tenslotte kun je nu een groot deel van je opgewekte energie direct gebruiken. De snelste manier om je maandelijkse energiekosten onder controle te houden op een milieuvriendelijke wijze: Zonnepanelen.

Ben je benieuwd naar de opbrengst van zonnepanelen in je situatie? Doe hier de dakscan en ontvang gratis & vrijblijvend persoonlijk advies en prijzen voor zonnepanelen in een op maat gemaakte offerte.

Zonnepanelen gunstige investering: ook met terugleveringskosten

23 februari 2024

Steeds meer energiebedrijven geven aan dat ze terugleveringskosten in rekening gaan brengen. Maar er is niets om je zorgen over te maken: investeren in zonnepanelen blijft interessant. Zelfs als er terugleveringskosten zijn. Hoe zit dit?

Eerste Kamer verwerpt wetsvoorstel; salderingsregeling blijft bestaan!

14 februari 2024

Op 13 februari 2024 heeft de Eerste Kamer het wetsvoorstel om de salderingsregeling af te bouwen verworpen. Hiermee is een einde gekomen aan een lange periode van onzekerheid. Overweeg je nu zonnepanelen aan te schaffen? Dan heb je dankzij de lage prijzen je investering al in drie terugverdiend. Met de salderingsregeling blijft je het voordeel behouden dat je ook de stroom die je niet verbruikt mag blijven terugleveren. Zo blijft iedere kilowatt uur die je opwekt bijdragen aan jouw besparing. Een zorg minder, een slimme stap vooruit. Hoe zit het?

Salderingsregeling op de weegschaal: eén partij beslist

12 februari 2024

Deze week stond de Eerste Kamer in het teken van een cruciale discussie die de toekomst van de salderingsregeling in Nederland kan veranderen. Met de stemming die komende dinsdag op de agenda staat, bevinden we ons op een kantelpunt: zal de regeling worden afgebouwd of blijft deze bestaan zoals we hem kennen? De beslissing heeft verstrekkende gevolgen voor huishoudens en de duurzaamheidsagenda van het land. In aanloop naar deze beslissende dag bieden wij een diepgaande analyse en blikken vooruit op de mogelijke uitkomsten en de impact daarvan op onze energietoekomst.


Overzicht